Ако търсите отговора къде са българите и защо намаляваме...

 Ако търсите отговора къде са българите и защо намаляваме...
08-04-2024г.
0
Георги Драганов

Демографията на България е покъртително зле, но истината е, че не е чак толкова зле. Сега се кършат ръце и се обяснява колко било зле последните 10 години, щом сме намалели с 800 000 души и раждаемостта ни пада.
Само че:
1. Половината от намалялото население, 400 000 души, не са измрели, нито са отвлечени в плен в чужда, вражеска страна, каквато е била съдбата на много българи след войните от миналия век. Те, свободно, доброволно са избрали да отидат да живеят в други страни, съюзни, приятелски такива. С непрекъснатата кампания на говорене колко е зле в България, не можете да ги убедите да се върнат тук. Спрете да сте брутално черногледи и те ще започнат да се връщат.

2. Другата половина наистина са починали. Но животът не е безкраен, на всички ни е ясно, че все някога смъртта идва за нас. Причината да имаме толкова негативен прираст е буквално една от най-високите смъртности в света, при това в мирно време. Тази смъртност си има своите причини, които са ясни на всеки един българин, но основната е, че има много възрастни хора като процент от населението.

3. Причината да има много възрастни хора като процент от населението е, че няма достатъчно млади хора. А достатъчно млади хора няма, защото има малко деца. Малко статистика - в началото на XX век България десетилетия има бурна демография и увеличава населението си. Този процес на експанзия намалява през 50-те години на миналия век, когато БКП легализира и насърчава абортите - убийството на бебета, с цел повишаване на жизнения стандарт и вкарването на жените на работа по заводи, вместо да си гледат децата вкъщи. Впрочем, същото нещо опитва и Китай след 1971 г., но това се случва и с икономическа либерализация и резултатите идват. Проблемите за Китай започват от това десетилетие, когато младите тогава хора започнат да се пенсионират, а няма кой да работи и да им плаща пенсиите. В това отношение, в Китай демографската пирамида е много, много по-зле от тази в България и там още това десетилетия ще видим наченки на срив на пенсионната им система, пред който проблемите в НОИ ще ни се сторят незначителни.
Абортите в България обаче са причина населението ни не само да спре да се увеличава, но и да започне да стагнира и намалява още през 80-те. Масово хората се питат как от 9 милиона станахме 6,5 милиона, къде отидоха. Отговорът е, е абортите са отговорни за липсващите 2,5 милиона.
Само малко данни колко точно убийства на деца е имало от 1953 до 2018 г.
1 087 941 - аборта в НРБ между 1953 и 1989 г.
1 415 258 - аборта в РБ между 1990 и 2018 г.
Данните са от българската Уикипедия и е напълно възможно да са занижени, но пак илюстрират тезата достатъчно добре.

Ако търсите отговора къде са българите и защо намаляваме, това е причината. Милиони деца, убити в името на идеология, обещаваща равенство, братство и да няма бедност, а вместо това донесла само смърт, бедност и унижения. И, ако тенденцията се запази, населението ни ще продължи да спада, тъй като общият коефицент на фертилност е малко над 1,5, при нужни 2,1 за запазване размера на населението. Има и много по-крайни случаи от нашия - Южна Корея е с абсолютния антирекорд от 0,8, но това си е тяхна, не наша работа.

Ако искаме след 30 години да има нещо тук - държава на българите, трябва да започнем да привличаме българската диаспора, стара и нова, от чужбина, да изкараме хората от градовете и да намалим до абсолютен минимум убийствата на деца. Иначе, ставаме бележка под линия в учебник по история, вероятно на индийци или африканци, който никой няма да прочете.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.