Бедни ми, бедни народе!

Бедни ми, бедни народе!
08-02-2023г.
0
Владимир Тупавичаров

Прекрасен ден е вторникът, след някакви си два дни е петък. 

Миналия петък ме бяха оковали ФБ заптиетата и не можах да проведа санитарен полуден, та затова чак сега. Сърдечно благодаря на всички, които се поинтересуваха на "лични"! Не предполагах, че въобще на някого му пука, трогнат съм до болка, да не кажа до кокал.

 С абрамсите се получи "чекай, чекай малко". Американците подлъгаха фрицовете - хайде да се затичаме и да скочим в тая пропаст, но на самия ръб заковаха на място. И докато писъците на балъците заглъхваха към дъното, Вики Ноланд даде мило обяснение: това е сложна техника, затова ще направим "Абрамс лайт". Ама няма да е скоро, сега правим танкове за Полша и Тайван. Вие си се бийте, бийте, ние ще се обадим, като сколасаме! 

И германците дадоха в прекия и преносен смисъл. Така че точно 80 години след премиерата на танковете "Тигър" при Курската дъга, пак ще видим немски танкове с кръстове в украинската степ. Тогава нацистите се сражаваха за превръщането на долара в световна валута, сега неонацистите се сражават за оставането му като такава. И не жалят "Тигри", "Пантери" и "Леопарди". Само че производството на нови танкове ще иска енергия и суровини, които доста поскъпнаха напоследък заради борбата за независимост от Русия. Нищо, ще си купят от краварите "Абрамс". У Видин на това му викаме "Тъ́рчи, тъ́рчи, та у заграденото".

 Полските политици продължават да се репчат, напомнят ми за Табаки, героят от "Книга за джунглата" на Ръдиард Киплинг. Едно такова, подло чакалче, което дояждаше огризките на господаря си, тигъра Шир Хан. Още на времето Чърчил е наричал пановете "хищната хиена на Европа" и е бил непоклатимо прав.  Младоевропейските агитработници  размахват пакта Рибентроп - Молотов от 23 август 1939 г., като удобно забравят предхождащия го пакт Пилсудски - Хитлер от 26 януари 1934 г., след който поляците надменно отсвириха дотогавашния си съюзник Франция и се гушнаха с фюрера. Па после - олеле!
 Сега тия същите станаха държанка на американците и както довчера се умилкваха на немците, така почнаха да търсят трилион и триста милиарда долара репарации от тях и са готови да отхапят от Украйна. Как ще ги млатят, ох как ще ги млатят! За такива пари бият до поява на кървави сополи, фигуративно казано.

Европейското първенство по фигурно пързаляне беше открито с изпълнението на Мина-Мария Антикайнен (бивш Марку-Пека Антикайнен), транс жена от Финландия. Всичко беше прекрасно, докато се опита да направи някаква фигура и навири кънки, та се наложи другите участнички да я извлекат от леда. Боже, колко познато! И на мен са ми помагали любезни кръчмари и добри другари.

Целият цирк отне около 20 секунди, толкова и аз щех да издържа. Видях високо ниво на толерантност и ниско ниво на спортно майсторство.

Вероятно в тая връзка се обсъжда връщането на руснаци и белоруси на олимпиадата догодина, но под неутрален флаг. Те обаче не проявяват ентусиазъм, може би готвят изненада, примерно връщане под Знамето на победата, а тогава те ще редят списъка с гостите. Зеленият идиот вие на зла гад, но засега не среща разбиране.

Боря Джонсън се оплака, че Путин го заплашвал с ракета. Според мен се надценява, ракетите са скъпи. Можеше да обвини Петров и Боширов, които бяха любимата дъвка на Тереза Мей, че са го тровили с Новичок, а на местопрестъплението да намерят ушанка, балалайка и празна бутилка от водка, за да не останат никакви съмнения.  Блъскам си главата дали лъже съзнателно, или е такъв, какъвто изглежда? По - скоро е първото, скоро го обвиниха, че е взел подкуп да назначи шеф на медийната империя ВВС и сега се прави на ритнат от костенурка. Иначе никак не е прост, напротив - има отлично образование. Е, не чак като наш Кире, ама тука некъде.

 В една своя песен Висоцки пее "Было время - и цены снижали…". Било каквото било, сега наопаки. Май ще минем на буболечки предсрочно, аз вече съм завъдил дребен домашен добитък - хлебарки, дървеници, даже някъде прочетох добър рекламен слоган - "Хлебарката е в левия ъгъл". На веганите тия грижи са им през морковите, но аз няма как да паса с тоя голям нос, ще умра от глад. Един приятел викаше - нема да умреш, че бръстиш шума, по нашия край така наричат пакостите на козите по овошките. Мен и за паспорт ме снимаха в профил, щото иначе не може да се затваря.

 В русофобията сме по - католици от папата. Мани ги тия руснаци, от какво па толкова са ни освободили! Рахат си бехме в Турската империя, верно понякога заколят, или наеват някого, ма то и сега е така. Всички бяха чорбаджии и пътуваха на Запад, само мързеливите и глупавите бахя ратаи, а Левски и Ботев бяха необразовани терористи, без дипломи нито от Оксфорд, нито от Сорбоната. Напомням - който забравя, повтаря.

На последното си заседание парламентарната слуз  заклейми гладомора и го призна за геноцид. Така решиха всички наболели проблеми и се разтекоха с чувсто за добре свършена работа и с надеждата да се върнат април месец. За тях България вътрешни работи нема, само външни. Бедни ми, бедни народе!

Навършиха се 80 години от Сталинградската битка, в която беше пречурен гръбнака на Хитлеровата коалиция в почти същия състав, като днешната антируска сбирщина, а ние пак бяхме в нея. На мястото на германците щях да съм много предпазлив, ще ми се да им припомня, че когато ти целуват задника може просто да нанасят смазка, а последващото действие не винаги е приятно, както казваше Гиньо Ганев. Имаме богата история на предателствата.

По случай годишнината Путин посети Волгоград, бивш Сталинград. Спокойно и плашещо безстрастно каза, че не праща руски танкове на западните граници, но освен бронетехниката има и други средства. Спомних си речта му в Мюнхен през 2015 година, когато предупреди натовци, че са започнали да се защитават твърде близо до границите на Русия и той няма да стои със скръстени ръце, а после речено - сторено. Тогава мислехме, че се шегува, а сега ни се иска да е така.
Американският психолог Елизабет Кюблер-Рос опис­ва пет етапа на скръбта: отричане, гняв, пазарлък, депресия, приемане. 

Те така се развива и нашата работа на Източния фронт, като пълна скръб:

1. Отричане - Рашките не смеят да нападнат, те са колос на глинени крака, с аналогова армия и мизерна икономика. Руснаците нападнаха.
2. Гняв - Леле, тия че ги скъсаме! Имаме бойци - киборги и супер оръжия, че ги праиме да хъркат, а после парад на Червения площад. Не ги скъсахме и парад нема.
3. Пазарлък - В швейцарски вестник публикуваха информация, че най - големият рарузнавач на Дедо тайно е ходил в Кремъл и е предложил 20% от Зеландия срещу изтегляне на войските. Естествено и двете страни отрекоха, но вестникът не публикува опровержение.
Остава да минем последните два етапа и да свършва тая простотия, надявам се до летоска да я втасаме. Обещавам да се напия, като пред разстрел!

 Според прогнозите на Международния валутен фонд за тази година, Русия не само не се срива икономически, но ще отбележи ръст от 0,3% за разлика от Великобритания,  за която се очаква спад от 0,6%. Очаквам самообявилите се за интелигенция да ревнат, че МВФ са ватенки и слуги на Кремъл, а шефката Кристалина Георгиева е агент на Путин, с агентурен псевдоним Сталинка.

Немският нетехнически гений Аналена Бербок обяви, че е във война с Русия. После почна да маже, ама не сте ме разбрали, аз друго таковата, а вие какво таковата. Почнаха да ровят около нея и откриха, че харчи годишно държавни 136 000 евро за козметика. Как ли изглежда в действителност, щом за толкова пари изглежда така? Анче Ленче, спести пари на данъкоплатците, ходи си свий помада от магазина, нашето Ленче Кремче сума пари ни икономиса!
В Киев дойдоха ревизори от Америка. Изглежда в хунтата имаше пораженчески настроения, та батко даде малко шамари за да ги върне в съзнание. Ама леки шамарчета, почти любовни. Пораздрусаха митниците, данъчните служби, военни чиновници, бивш шеф на МВР, един олигарх.

Едно от обвиненията е незаконна продажба на дизелови генератори, някои от които пратихме ние. Закупихме ги с част от парите, получени срещу капачките за дечицата, а после организаторът на тая акция обиколи телевизиите да се прави на готин. Цветът на нацията ли, поклон пред паметта ли? Сланата ще ви попари и вас, щото тук цъфтите, а другаде ви берат плодовете, ние сме само тор!

 Шоуто в Киев приключи, ревизорите минаха и заминаха и както се казва, при снимките не е пострадало нито едно животно. Само в доклада си Европейската комисия промени една дума - вместо "успехи" написаха "усилия" в борбата с корупцията.
Корупцията е мощен и евтин инструмент за контрол на елитите още от римско време. Схемата е проста: разрешаваш на вожда да и аверите му   да крадат народа си на воля, с уговорен процент за теб, още в Библията е казано - кесаревото кесарю. Ако почне да не слуша, обвиняваш го в корупция, взимаш му паричките и го махаш, а на негово място слагаш следващото мекере. Понякога викнеш вожда край твоя огън в Града на хълма и го погалиш по главичката, друг път пратиш легионите да нашокат рапоните на варварите. Римската империя завърши завладяна от варварските орди, сега работата пак натам върви.

Над Северна Америка се появи китайски балон с големината на три автобуса. Спокойно минал от Алеутските острови, през Аляска, през цяла Канада и увисна недалеч от летище на стратегически бомбардировачи, като един огромет тестис. Два дни не посмяха да го пипнат, само Тони Блинкен се отказа от посещението си В Китай. Китайците казаха - кво па толкова, метеорологичен балон, частна работа. Тестис бе, Уили! Тия нищо не забравят, едно време Нанси Пелоси ходеше в Тайван напук и те си траеха, сега гньетено им го върнаха. Два дни около балона се въртяха изтребители и разузнавателен самолет, под него - кораби и го даваха по всички телевизии. На третия ден решиха - огин да го гори и го застреляха. Спука китайският балон, а заедно с него и балонът за непробиваемата противовъздушна отбрана. Май там се карде, като никъде другаде.
Мощно земетресение засегна Турция, Сирия, Ирак, Грузия и Армения. Поклон пред паметта на жертвите и молитва за спасението на живите. Може би получаваме ясен знак за промяна на пътя, по който сме поели и преходността на живота ни. Изключително обнадеждаващ е фактът, че 45 държави загърбиха политическите разногласия и оказват помощ на пострадалите. Израел помага на Сирия, Армения помага та Турция. Светът има бъдеще, докато има човещина.
 Готово, олекна ми. Да ни е успешна новата седмица! Няма да подкокоросвам с пиене и "наздраве", вместо това предлагам малко поезия. Понеже стана дума за "степени" и "подкокоросвам", та се сетих за българския принос към психологията. Според нашата школа, трите етапа на една любовна връзка са: подкокоросване, назландисване и кандисване.

Хайде сега да бачкаме и да се обичаме, а в петък ще се напием! Ето я и поезията:

Да бях умрял! До гуша ми дойде
с достойнство да се перчи лицемерът,
богатият от бедни да краде,
нищожества с почтени да се мерят,
да е в бардак девическата чест
и ученият, унизен, да проси,
и ситият под маска на злочест,
и много често болен здрав да носи,
и доблестният – в хорските крака,
и правият да си криви душата,
и словото с намордник все така,
и правдата – слугиня на лъжата.
Изчезнал бих, но как така в калта
сама да изоставя любовта?
Сонет 66
Уилям Шекспир (1564-1616)

превод Кирил Кадийски.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.