Неправителствените организации и заблудата на гражданското общество

Неправителствените организации и заблудата на гражданското общество

В рамките на гражданското общество съществува подгрупа, която обикновено се определя като неправителствени организации (НПО). Kакто подсказва името им, на теория те са здраво втъкани в гражданското общество, нямат връзки с правителството и често играят роля дори на своеобразен коректор на държавното управление. Но много неправителствени организации всъщност не представляват точно това. НПО често е подвеждащ етикет, който прикрива политическо намерение. Политическото финансиране на НПО създава нов вид политически организации. Те притежават амбивалентна същност. Превърнали са се в правителствени организации, следователно вече не са част от гражданското общество.

ТЕ

ТЕ

Те не могат да понесат тежестта на това величие, тежестта на нашите 30 букви. Те искат душата българска да е празна, а разумът, знанието, интелектът, паметта, достойнството, достолепието да спят под камък като най-страшното зло. И ни поучаваха, че турското робство е мило османско присъствие, а поробената ни държава – "контактна зона между две цивилизации".

Повод за оптимизъм

Повод за оптимизъм

Напоследък доста хора се оплакват от изчезването на нови и нови животински видове. Те се оплакват от това в почивките между други, по- сериозни оплаквания, като дископатия, политика или културата на българина...Въпреки че наистина доста животински видове изчезват, то в същото време се появяват някои нови...

Искат да напишат измислена история на соца

Искат да напишат измислена история на соца

Искат да напишат измислена история на соца – само Белене, лагери, убити, репресии – 45 години. А то соца не е едно и също. Сега викат – нямало никаква култура от Запад, слушали сме рок тайно и т. н. Айде, да не почваме сега да си припомняме кой как е слушал рок, това беше масово по всички студентски и ученически събирания, поне от началото 70-те нататък има достатъчно хора, които помнят. Или какви филми сме гледали. Нещо важно, което го нямаше по екраните, го имаше в кинокръжоците и кинолекториите в кино „Дружба“ (днешното „Одеон“). Имаше и цензура, изрязани голи сцени от „Забриски пойнт“. Някои филми не смееха да пускат, това е дълга приказка да се разказва.

"Сега": НИМ отказва да съобщи къде е иззетият ритон на Божков

"Сега": НИМ отказва да съобщи къде е иззетият ритон на Божков

„Много ми е неприятно, че трябва да се занимаваме с такъв казус. Покрай него бяха изсипани невероятни обиди върху експертите на НИМ, което дълбоко ме възмущава и няма да го приема по никакъв начин. Ние съхраняваме над 100 000 инвентирани предмета, национално богатство на България“.