Преходът - колосът с глинени крака

Преходът - колосът с глинени крака

30 години по-късно отново си имаме Тато, който свойски ни поучава от телевизионния екран. Пак ни заливат медийни брътвежи, но опаковани в лъскав лъже-плурализъм, предплатен от новите властелини на „статуквото“… И ъпгрейд на партия-кърмилница си излюпихме – невиждана идеологическа амфибия, затова пък очевидно приемлива за новия Голям брат. И мистериозно политбюро отново ни разиграва на покер – нас, интересите, шансовете, ресурсите и държавността ни. Иззад кулисите, но под зоркия поглед на втория Първи. Бивш телохранител на Първия. И, казват, негов добър имитатор...

Ще има ли още катастрофи по трасето на трамвай 10?

Ще има ли още катастрофи по трасето на трамвай 10?

Състоянието на релсовия път в София е повод за притеснение на пътуващите от дълго време, а днес, 12 ноември, сериозен инцидент с трамвай номер 10 при Съдебната палата доведе до ранен човек. Вече трета година участък от бул. "Ал. Стамболийски" притеснява пътуващите с линии 10 и 8.

Маската 10 ноември

Маската 10 ноември

Може би една от причините така да се взираме в периода след 10 ноември 1989 г. е усещането ни за провал. И с датата да отбелязваме неговото начало. Подобно разбиране е широко разпространено сред големи групи от хора, не просто с различни, а дори с противоположни политически възгледи. Едните смятат за трагедия самото срутване на социализма, а другите страдат, че не сме се отблъснали достатъчно решително от него. Трети само печално констатират, че за три десетилетия употребихме демокрацията като начин да превърнем една разкапваща се тоталитарна система в свръхкорумпиран авторитаризъм. Така или иначе равносметката е все печална.

Радан Кънев: За българите авиационният превоз не е неоправдан лукс

Радан Кънев: За българите авиационният превоз не е неоправдан лукс

Изненадващо и потайно, г-н Горанов, като министър на финансите, е подписал, от името на България, “Общо политическо изявление”, заедно с МФ на Швеция, Германия, Франция, Италия, Дания, Люксембург, Белгия и Нидерландия, в което е призовал ЕК да предприеме действия за данъчно облагане на самолетните полети.