Демократичната общност в България мечтае за мокро евроатлантическо лято в цветовете на дъгата

Демократичната общност в България мечтае за мокро евроатлантическо лято в цветовете на дъгата
10-07-2023г.
0
Владислав Апостолов

Демократичната общност в България мечтае мокро за своето евроатлантическо лято – вече не синьо, а в цветовете на дъгата. Лято като злато, лято като НАТО!

Жълтопаветният гражданин халюцинира жълтите звезди на флага на ЕС и си представя перфектното прекарване. Едно демонстративно демократично приключение - съдебна реформа на плажа, ротации под чадъра, зад палатката и в храстите на къмпинга. Във водите на Черно и Бяло море, добрият площаден човек ще изпере бански, чорапи, съвест и имунитет.

Ваканцията на демократичната общност определено е съгласувана с Посолството и скоро може да започне. Ала първо гражданите трябва да осветят ритуално всяка стъпка на миналия тази седмица през България украински президент Зеленски. Маршрутът на историческата личност вече е свещен за демократичния човек.

В рамките на броени седмици измъченият от обкръжението си гражданин за втори път през целия си живот получи повод да се почувства горд, че е българин. Първо бе международният „Букър“ за „Времеубежище“, а сега и това посещение... Усилията му си струваха. Светът ни забеляза, помаха ни с ръка, потупа ни по гърба и на други места, а демократът си направи селфи с историята. И за историята.

Всичките протести, псувни, докладвания на постове в социалните мрежи, подавания на сигнали, споделяния на статии, всичко това не е било напразно. Да, лошите също се снимаха и се ръкуваха със световната история, но тя в сърцето си знае кой е от правилната страна на демокрацията. От единствената страна на демокрацията...

И тъй, просветеният гражданин си заслужи едно истинско лято. Полово, въглеродно, но не и военно неутрално. Лято без пилони и референдуми, без слово на омразата, без дезинформация. Лято на истинската демокрация. Общността на добрите сили планира да хване колективен демократичен тен под лъчите на евроатлантическото слънце. Загарът на гражданите ще споделя правилните ценности и ще се отличава от примитивното препичане на регроградните ганьовци.

Ех, Ганя, Ганяяяяяя и на море не знаеш как да ходиш. Ти обичаш бетона, неона, силикона и пилона, а демократичният демократ слуша пост-ейсид-трип-хоп-поп кавъри и винаги е близо до природата. Той обогатява почвата със сюблимните дарове на телесната си система. Гражданинът от гражданското общество не просто плажува, протестира, къмпингува или ходи на бар с крафт бири и безглутенови крекери. Той спасява природата от набезите на Мафията и хроничните хибридки. Демократичният човек демократизира „територията“ дори когато е във ваканция, одобрена от Посолството.

Ала Ганя никога не може да оцени това. Перфектното лято на добрите сили включва огромен прайд парад край водата. Истинският демократ не може да се задоволи само с един-едничък, сам и голеничък ЛГБТ месец в годината. Той е видял, чул, прочел и помирисал как от самата Америка трансждендър адмиралът Ричард/Рейчъл Левин усмихнато заповядва цялото лято да е Прайд. Браво!

Демократът иска да види Черно море в цветовете на дъгата. Един плажен пърформанс, фамозен флашмоб с драг кралици по пристанищата на Варна и Бургас. 3D мапинг по фасадите на сградите. Като в една нормална европейска държава. Добре дошъл при добрите, Ганя.

Демократичната общност мечтае за лято на свободата. Свобода от смразяващи злини като различното мнение, биологичната действителност, статистическата информация, класическата красота, поуките от миналото... Тези токсични елементи на хибридната война отдавна не са част от пакета с европейски ценности. Още по-малко имат място в кошницата с евроатлантически такива.

През лятото демократът мечтае за приключения в най-големия соларен парк в България. Целият този прогрес, цялото това зелено бъдеще... Очите на гражданина се изпълваха със сълзите на щастието само при мисълта за фантастичната и футуристична фотоволтаична феерия.

Едно време бяхме запалени по праисторическата естетика на лятното зрелище „Джурасик парк“. Но демокрацията изисква почит към новия блокбастър епос на пост-историческата анти-естетика - „Соларен парк“.

Всеки нов поставен слънчев панел – пирон в ковчега на Кремъл, пардон Мордор. Или беше обратното... В последно време демократът изпитва известни трудности в преминаването от реалността във фентъзи литературата и обратно. Но това няма да му попречи да превърне лятото си в ясна декларация за демокрация. Дори и ако трябва да е демокрация на ротация.

В един важен момент гражданинът от гражданското общество вероятно ще се препълни с наситена носталгия по добрите стари летни протести. „Ехото на „Орлов град“ не трябва да заглъхва“, ще нашепне той в ухото на припадналия от пиене в пясъка професор по културология и социална антропология.

Перфектното гражданско лято включва римейк на летните протести за демокрация, реформа и справедливост. Този път демократичният човек ще протестира срещу себе си на власт. Но какво лошо има в това, Ганя. Не казвай, че това е идиотско, а ходи сложи една вятърна перка на пилона в Рожен, поне да има някаква полза от него.

Демократичната общност иска лято с полуживи включвания в сутрешните блокове с експертни мнения на експерти с мнения. На всеки десет гости, които говорят как демокрацията е в опасност, ще има по един, който да им опонира като каже, че демокрацията е... в голяма опасност. Свръх връх за медийния плурализъм. „Данс уит ми“ ще стане „Данс уит ми срещу... ми“ или нещо такова.

Капка весела пот се търкулна по челото на демократичния човек при мисълта за перфектното гражданско лято. Той я избърса и тръгна да прави света по-добър и по-правилен. Само той знаеше, че само той знае как.

Коментара на Владислав Апостолов може да чуете в звуковия файл. 

Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.