Димитър Ташев: Българите и България сме третирани като втора ръка европейци. Аз вярвам, че България ще надмина Швейцария

Димитър Ташев: Българите и България сме третирани като втора ръка европейци. Аз вярвам, че България ще надмина Швейцария
05-06-2024г.
1560
Лентата

Lentata.com разговаря с Димитър Ташев, кандидат за евродепутат от ПП „Общество за нова България“. Защо той смята, че България има нужда от нов, независим глас в Европа? И кой всъщност е Димитър Ташев.
Визитка:
Роден е на 8 април 1983 г в Бургас. Завършва специалност - Строителство и архитектура с английски език с отличие в Професионална гимназия по строителство , архитектура и геодезия “Кольо Фичето” в Бургас и става знаменосец на випуск 2001 г. 
После заминава за САЩ, където завършва отново с отличие специалност “Информационни технологии” в университета в Тампа, Флорида. Като част от професионалния с опит в САЩ, Ташев изработва 33 от 100 от официалните страници на сенаторите във Вашингтон. 
През лятото на 2003г, като студент прави спициализация в Сената, като поддържа страниците на всички 51 сенатори републиканци. 
Участвал е на 8 национални молитвени закуски в САЩ с президентите Буш, Обама и Тръмп. В Европа Ташев има приятели депутати в почти всички страни от ЕС.
В България Димитър завършва Магистратура - Бизнес Администрация в Бургаския свободен университет и втора магистратура по икономика и предприемачество от Варненския свободен университет. 
Занимава се със строителен бизнес, като построява няколко жилищни сгради по българското черноморие. 
Димитър Ташев е депутат в 47-мото Народно събрание (2021-2022) в парламентарната група на “Продължаваме промяната”. Член е на комисиите по Регионално развитие и комисията по Туризъм и е председател на групата за приятелство с Германия. Владее отлично английски и руски език.

Lentata.com: Да припомним, защо напусна ПП?
Да, аз бях в 47-мото народно събрание, депутат от ПП и бях първият, който напусна ПП. Причините бяха същите, поради които се кандидатирам за евродепутат сега. Аз се борих осем месеца за прозрачност, включително и вътрешно партийно се борех за това. И сега продължавам в същия курс в битка срещу корупцията. Напуснах август месец 2022 година и досега виждаме какво се случва.

Lentata.com: A защо не остана в САЩ?
Аз съм вярващ човек и искам да живея според това, което Господ иска от мене. Причината да се  завърна е, че искам да  дам нещо обратно на страната си. Материалното не ме задоволява. Аз имах хубава работа, имах нов автомобил, почнах да гледам да си купувам къща, но това не са нещата, които ме задоволяват. Исках да видя България като една развита стrана с щастливи хора. Затова се върнах.

Lentata.com: Какво разбра дотук от опита ти в политиката? Беше ли разочарован?
Разочарование не бих казаl, аз виждам във всеки проблем възможност. Това, което съм обещал на хората през 2021 година си го спазвам. А това, което видях в политиката е отново мотивация за това да съм кандидат за евродепутат. 

Както „Политико“ преди няколко дена написа - ние сме мафиотска държава. Това се вижда още по-добре вътре в кухнята. Видях как парите от държавния бюджет, които ги гласуваме не отиват там, за където сме ги гласували. Някакси по пътя се разклоняват и не отиват до крайната точка. Видях как държавата се управлява наистина от двама, трима човека. Видях как независимо, че ние имахме най-голямата парламентарна група и мисля 18 министри, администрацията е на другите парламентарни групи и трудно, да не кажа невъзможно, беше да си вършат работата. 

Аз лично бях изискал договорите за реклама, тъй като бях член на Комисията по туризъм и по регионално развитие. Като член на Комисията по туризъм и чрез правото си на народен представител през процедурата – „парламентарен контрол“ бях  изискал справка за изразходването на средствата за 3 месеца през 2022 година за частта от 15-те милиона, които бяхме гласували за реклама на България в чужбина. И съответно 0 лева бяха изразходвани за реклама в  чужбина. А  2.6 милиона вече бяха изхарчени дотогава. 

Всички разходи бяха направени за някакви изложения в България, за радиа в  България. Но нито една медия, нито една рекламна агенция в  чужбина...
След това аз вътрешнопартийно бях помолен да сваля тази справка, разбира се, не я свалих. Та всички тия неща ме мотивират, аз всеки ден намирам нови съмишленици и има хора, които споделят моя идеализъм. Lentata.com: Защо избра да се кандидатираш в Европа, вместо в България?
Защо Европа? Защото има много повече лостове, с които да боря корупцията в България. 
Първото нещо, което ще направя е да инициирам създаване на временна комисия за изследване на всички факти по изграждането на Турски поток, тъй като това застрашава сигурността на цяла Европа. В това време българският премиер е знаел за намеренията на руския президент. А това, което повече ме засяга мене е, че моите данъци са отишли за нещо, за което България не получава нищо обратно. България не получава никакви такси за газта, която минава през тръбата на Турски поток. Много неотговорени въпроси има. И това не се изясни в българския парламент, затова нека в цяла Европа разберат защо тази тръба е изградена и защо членка на ЕС е плащала за тръба, която застрашава сигурността им. 
Така че има много повече лостове от Брюксел.
Другата причина е, че българите и България сме третирани като втора ръка европейци. Евродепутатите досега не са защитавали българските интереси – отдавна трябваше да сме част и от въздушен, и от сухопътен Шенген, така че транспортните фирми да не претърпяват милиарди загуби. И да можем да си пътуваме псокойно в цяла Европа. А последният министър председател Денков се съгласи заради въздушен Шенген да се връщат в България затворници и мигранти от Близкия изток. Той, разбира се, обясняваше, че не е негова вина и не е разписал нищо ново, а просто изпълнява Дъблинското споразумение, но само България реши да изпълнява това Дъблинско споразумение и то внезапно, като условие, за да ни допуснат във въздушен Шенген. Както в България, така и депутатите ни досега са били част от неизгодни за нас сделки. 
В Брюксел има много повече лостове и много повече гласност.
Другото нещо е, че всички евродепутати имат риториката на партията, от която се изпратени и това в много случаи е далеч от истината. Например- говори се, че в България няма корупция  това е една от опорките. които се изпълняват навсякъде. Аз просто искам да съм един независим глас на България в Брюксел. Искам да се боря да сме свободни, защото ние не сме свободна страна, а сме роби на няколко човека.  Не може свободно да правиш бизнес - това го казвам от първо лице. Аз се занимавах със строителство и на мен ми беше забранявано да работя от кмета на града. Тези неща не ме отчайват, а ме мотивират и те се случват в цяла България. Има много спънки в бизнеса. Аз като бях народен представител, колегите строители ми казаха - вие от промяната нищо не правите, ние следващия път ще си гласуваме за ГЕРБ, защото при тях поне пътят си е ясен - знае се кой е човекът и колко ще струва, за да им свърши работа. Това не е свободен бизнес - да търсиш човек, за да можеш да работиш.

Lentata.com: Твоите 5 най-важни приоритета кои са – от позицията ти на евродепутат?
Корупцията е приоритет номер 1. 
Второто е да сме равноправни европейски граждани. Средната работна заплата да е равна на тази в Западна Европа, пенсиите да са равни на тези в Западна Европа, да имаме европейско здравеопазване, да имаме европейски стандарт на образование, тъй като бъдещето на България е в ръцете на учениците. Образованието на става все по-зле и все по-зле. Също незабавно влизане и в сухопътен Шенген. 
Другото нещо е демографската криза - ние трябва да стимулираме семействата. И също - всички тези неизгодни договори, които се подписват в българския парламент трябва да станат известни на Европа. Например договорът с „Боташ“, който е 500 хиляди долара на ден, за да ползваме терминала в Гърция за пренос на газ. Тези договори трябва да придобият публичност в Европа. Бих поканил хората, които са ги подписвали на изслушване в Брюксел, защото това най-малкото застрашава европейската икономика.
И много важна тема за мен е традиционното семейство, което е между мъж и жена. Трябва да се премахнат всякакви джендър идеологии,а Европа не трябва да се меси в съответните страни членки и всяка страна членка трябва сама да решава за себе си.

Lentata.com: Твоята оценка за състоянието на ЕС в момента. 
Не е добра. Наскоро имах разговор с организация, която защитава семейните ценности. И стана дума за това, че юни месец в Брюксел предстоят директиви, които ограничават правата на родителите. Така че оценката ми за Европа не е добра. Има огромна дискриминация. 
България е приемана като гето във всяко едно отношение. 
Ще се изхвърляме ядрените отпадъци в Странджа, ще си пращаме затворниците и мигрантите в България... Трябва някой да защитава интересите на България. Икономически Европа също не е добре. Демографията е огромен проблем -  населението на Европа е застаряващо.

Lentata.com: Ролята на България в контекста на ЕС – идеалният вариант как изглежда?
Заплатата да е три-четири хиляди евро, както в Германия например. 
Ще дам пример - онзи ден бях във Върбица Шуменско. Хората се оплакват, че нямат ток. Нямат ток, нямат канализация. И аз си казвам – 2024-та година, граждани на Европейския съюз да мислят за подобни проблеми е абсурд.

Lentata.com: Имаш ли твоя лична куза, с която искаш да занимаеш европейските депутати, когато започнеш работа там?
Много са. Ето, представям си страхотни магистрали. Не може 30 години да чакаме за една магистрала, това е абсурд. Трябва за две-три години да имаме магистрала „Черно море“ и магистрала „Хемус“. И това със сигурност е една от личните ми каузи, тъй като и в българския парламент бях в регионална комисия. И знам как на една бургаска фирма са давани шест милиона за озеленяване, за един от лотовете, който не е построен. 
Ако трябва да кажа като приоритети - това са: християнските ценности, традиционното семейство и инфраструктурата на България.

Lentata.com: A защо избра тази партия?
Спрях се на партията „Общество за нова България“, защото там в устава е записано - традиционното семейство и християнските ценности. И това е причината да се съглася да водя листите на ПП „Общество за нова България“. Също имат анти джендърска идеология, това е консервативна партия. Регистрирана е 2007 година, но никога не е била в парламента, има по места общински съветници.

Lentata.com: Твоето послание към българите, които не смятат да гласуват на 9-ти юни? И към онези, които са решили, че ще отидат до урните?
Аз вярвам, че България ще надмина Швейцария и до последно ще работя за това. Казвам на всички, че България има нужда от независим глас в Брюксел, който наистина да казва как стоят нещата. И това е начинът България да си отстоява интересите. Защото когато слушаш например Eвропейската народна партия и риториката как няма корупция как в България и как всичко е наред, тогава съответно България няма какво да получава от Европа и няма за какво да се бори. Затова аз апелирам за подкрепа към един независим глас, който да отстоява интересите на България.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.
***

*Платена публикация по договор за медиен пакет за Европейски избори на 9-ти юни 2024.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.