Една малка победа на достойнството над комплексите. На истината над лъжата

Една малка победа на достойнството над комплексите. На истината над лъжата
31-10-2022г.
0
Кристиян Шкварек

Вчера се случиха едни уникални за България събития, които някак останаха встрани от центъра на общественото внимание. 
В Благоевград представители на забранената сепаратистка организация ОМО "Илинден" откриха частен, нерегистриран офис, който се нарича "македонски клуб".
На откриването му присъстваха лидерите на основните опозиционни партии Християн Мицкоски и Димитър Апасиев, заедно с партийни агитки, докарани от република Северна Македония. Постараха се да обърнат събитието на някаква форма "мъченичество" от тяхна страна. Изнасяха се прочувствени речи и поднасяха цвета на паметника на Димитър Благоев - националният предател-македонист, чието име все така позорно носи града (преименуван през 1950 г.). После провокираха българите, с цел да бъде упражнено срещу тях самите насилие или обиди, които да покажат в Македония и в Европа като доказателство за "репресиите". 
Е, не им се получи.
Не им се получи, благодарение на феновете на ПФК "Пирин", представителите на ВМРО и всички благоевградчани. 
Вместо с камъни, срещу македонистите излязоха лично роднините на Никола Вапцаров - с аргументи, със спомени, с родова памет. Вместо дивашко поведение, както феновете на ПФК "Пирин", така и представителите на ВМРО демонстрираха огромно по достойнство самообладание. Поднесоха венци на българските паметници, коленичиха пред загиналите, засрамиха македонистите, дошли да търсят провокация. 
Една малка победа на достойнството над комплексите. На истината над лъжата.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.