Енергийният министър пред протестиращите: Териториалните планове са изпратени. Добри или лоши, трябваше да ги предадем

Енергийният министър пред протестиращите: Териториалните планове са изпратени. Добри или лоши, трябваше да ги предадем
01-10-2023г.
0
Лентата

„Териториалните планове са изпратени към Европейската комисия (ЕК). Това е само началото на преговорите с Брюксел, а не предопределя решенията“, каза пред журналисти министърът на енергетиката Румен Радев след среща с ръководствата на ТЕЦ „Марица изток 2“ и на „Мини Марица изток“, която се проведе в сграда на ТЕЦ-а. Близо четири часа продължи разговорът. Покана за среща беше отправена и към представителите на синдикалните организации, но те отказаха. Синдикалистите настояха министърът да отиде при тях на местата, на които е блокирано движението. Протестиращите скандираха "оставка", а един от тях се обърна към министъра с думите: "Не ни спасявайте. Уморихме се от това спасение. Сложихте ни примката на врата. Записаното в териториалните планове е краят на нашата работа, на нашите съдби. Буквално още от утре трябва да си търсим билети за някоя друга държава".

Основният акцент в срещата е бил е „да сме уверени, че всички действия, които се предприемат и това, което се прави и се планира като стъпки занапред, неминуемо да гарантира и да обезпечи първо сигурността на електроенергийната система и на електроенергийното производство за страната. Това е важно да се чуе и да се разбира от всеки като потребител“, каза още Радев. Той подчерта, че са предприети всички действия, които трябва да бъдат извършени като подготовка „за зимния период“.

Според него не трябва да се създава напрежение в обществото ни за настройване на една група хора срещу друга. Всички хора, които са излезли на протести, било то на автомагистрала „Тракия“ и на прохода „Хаинбоаз“, или на други места, със сигурност не застрашават функционирането на системата в момента. Това са хора, които коректно са си направили постъпки, за да изразят протеста си законно. И това, че са навън не компрометира изпълнението на техните задачи, посочи още министърът. 

„Загрижеността за работните места и за комплекса ни е споделена, и е на всеки от нас“, заяви енергийният министър по време на среща с протестиращите енергетици и миньори, затворили автомагистрала „Тракия“. Той подчерта, че „не са на различни страни“. „Ако искаме да имаме успех в това, което правим, трябва да имаме подкрепата на всички, а не само нашата вътрешна“, каза Радев.

Протестиращите, които затвориха магистралата, скандираха "оставка", а един от тях се обърна към министъра с думите: "Не ни спасявайте. Уморихме се от това спасение. Сложихте ни примката на врата. Записаното в териториалните планове е краят на нашата работа, на нашите съдби. Буквално още от утре трябва да си търсим билети за някоя друга държава". 

Протестиращите попитаха министъра защо управляващите са бързали снощи да предаде териториалните планове в Брюксел. “Тези проекти, добри или лоши, трябваше да ги предадем. Това е дълъг процес по утвърждаване и комуникацията с Европейската комисия“, обясни Радев и призова да не се бъркат териториалните планове с проектиране. „За да станат хубави проекти първо трябва да има свестни мениджъри и предприемачи, които да ги измислят и тези, които да ги напишат и защитят“, подчерта енергийният министър. Той припомни, че "първият срок, който беше за предаване на плановете, беше още на 30 юни. След това срокът, който ни дадоха, беше август. Най-последният беше 30 септември. Уточнението беше, че ще се преговаря по този вариант", обясни Радев.

Източник: БТА, БНТ

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.