Гутериш предложи на Москва смекчаване на санкциите в замяна на подновяване на зърнената сделка

Гутериш предложи на Москва смекчаване на санкциите в замяна на подновяване на зърнената сделка
08-09-2023г.
0
Лентата

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е влязъл във връзка с Русия, за да се опита да получи отстъпки, чрез които да бъде възобновена Черноморската зърнена инициатива, предаде ДПА, цитиран от БТА.

В писмо, видяно от ДПА, Гутериш предлага на руския външен министър Сергей Лавров възможността страната му отново да стане част от международната банкова разплащателна система SWIFT, но само за определени плащания, и то чрез създаването на дъщерно дружество на руската земеделска банка "Росселхозбанк". Така в срок до 30 дни ще може да бъде възстановен износът на руски торове и селскостопански стоки, се допълва в документа.

В писмото, което е с дата 28 август, ООН прави три предложения за облекчаване на руския експорт, отнасящи се до застраховането на морски товари, размразяването на блокирани в Европа активи на производители на торове и осигуряване на достъп на руски кораби до европейските пристанища.

В замяна световната организация разчита Русия да склони на подновяване на зърненото споразумение, чието официално име е Черноморска зърнена инициатива.

През юли Москва прекрати участието си в споразумението, което осигуряваше безопасни коридори за износа на десетки милиони тонове украинско зърно и торове през Черно море въпреки наложената на Украйна военноморска блокада след руската инвазия.

Източник от ООН заяви пред ДПА, че "ООН не се опитва да възнагради Русия, а се опитваме  да подобрим световната продоволствена сигурност. Нашите цели са чисто хуманитарни".

Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.