"Ханделсблат": Парите на ЕС свършват

07-06-2023г.
0
Гост-автор

Автор: Мориц Кох, Handelsblatt

Европа е обхваната от многобройни кризи, но капацитетът на ЕС за действие намалява. Със сегашния си бюджет той не е в състояние да се справи с предизвикателствата.

Войната в Украйна и спирането на руския газ. Първите последици от изменението на климата и късните последици от пандемията. Натискът на миграцията, а сега и нарастващите разходи за лихви: вероятно никога досега Европа не е била засегната от толкова много кризи наведнъж. Малко неща подсказват, че това описание на ситуацията ще остане моментна снимка. Напротив. Многобройните кризи се превръщат в постоянни - и претоварват финансовите ресурси на ЕС. Бюджетните резерви на Съюза са практически изчерпани, а останалите милиарди отдавна са изчерпани. Предизвикателствата пред европейската политика се увеличават, но нейният капацитет за действие намалява.

По този начин тема, която вероятно интересува само специалистите извън Брюксел, се изтласква в центъра на европейския политически дебат: преразглеждането на бюджета на ЕС. Йоханес Хан, отговорният комисар, ще представи първо предложенията за бюджета за 2024 г. във вторник, а след това, вероятно в средата на месеца, средносрочния преглед на финансовата рамка за периода 2021-2027 г.

Но тези, които очакват облекчение, вероятно ще бъдат разочаровани. Готовността за инжектиране на допълнителни средства е ниска, особено в Германия, която е най-важният нетен платец на ЕС. В държавите членки има съпротива и срещу плановете на Европейския парламент да предостави на Комисията повече собствени приходи.

Само на пръв поглед сумите в бюджета на ЕС са впечатляващи. Така наречената многогодишна финансова рамка включва повече от един трилион евро. Към нея се прибавя и Фондът за възстановяване "Корона", който е на стойност 750 млрд. евро.

Разходите обаче са разпределени за седем години. И още: Около 80 % от бюджета са твърдо заделени, например за общата селскостопанска политика или кохезионния фонд, който трябва да изравни икономическата мощ в Европа.

ЕС има много задължителни разходи, но малко гъвкавост

Така остават по-малко от 30 млрд. евро годишно за подкрепа на Украйна, ускоряване на енергийната трансформация, укрепване на индустрията за чипове, стимулиране на вътрешното производство на чисти технологии, разработване на нови източници на суровини и противопоставяне на китайската инициатива "Пътят на коприната".

Още тази година Хан ще трябва да изстиска и последните резерви от седемгодишния бюджет. Нищо чудно, че Комисията на ЕС трябва да прибягва до трикове с черупки и политика на обявяване.

Принуден да се вкопчи в твърд корсет от задължителни разходи, ЕС не може да се издигне до геополитическа сила. Със сегашната структура на бюджета Европа не е в състояние да се справи с предизвикателствата си.

Ето защо прегледът на бюджета трябва да доведе до по-гъвкаво използване на средствата на ЕС в бъдеще - за справяне с кризи, за насърчаване на нови научноизследователски проекти и, да, с цялата дължима предпазливост, за обща индустриална политика. ЕС, който е способен да действа, си заслужава всяко евро.

Източник: handelsblatt.com

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.