И ако не си съгласен с тях, тогава си някакъв "-ист."

И ако не си съгласен с тях, тогава си някакъв
17-11-2023г.
0
Дахер Ламот

В големите ни телевизии си отглеждат експерти по всичкология. Последен писък на модерността, нов еволюционен клон на човешката раса. Хомо експертиенс. 
Около 10-15 такива ботове обикалят ежедневно в сутрешните блокове, в профилирани вечерни предавания, като ваят правилното мнение на аудиторията. 
Всеки един от тях е детайлно запознат с всичко: с международни военни конфликти, с президентските и парламентарни избори в 197 държави, с техниките за военна отбрана , с енергетика, модерни технологии и опасностите от тях, с футболни тактически прийоми, със стратегиите във Формула 1, с мнението и психологията на масите, които винаги са съгласни с говорещия експерт, с климатичните промени, с флуктуациите на различните пазари и движението на инвестициите, в модните течения и културни тенденции. Те са кинокритици и корифеи по диети с правилно хранене.

Цитират ограничен кръг от известни философи и мислители, използват латински термини, екзотични думи за да впечатлят аудиторията и да надуят философския им балон, с който да се издигнат интелектуално над невежите плебеи пред екраните.

Когато питаш какво работят, никой не знае. Това е в сферата на неопределеността.  Журналисти на свободна практика, експерти в тикток,  влогъри, активисти, PR-и, инфлуенсъри, професори по нищология в НБУ, пишман награждавани писатели (май писателите са вече повече от четящите). 
И ако не си съгласен с тях, тогава си някакъв "-ист."
Най-интересното - още преди да си отворят устите - вече им знаеш мнението, дори със стилистиката, с философите и идолите, които ще цитира, с обвиненията, които ще отправи. "Експерти", които събират и нагласят елементи на информация, за да е удобна според поръчката. Обучени информационни жонгльори. 
Големите телевизии станаха ситкоми, хората ги гледат за да имат материал за подигравки в мрежите. Съдържанието е като досадно допълнение, с което да генерират безкрайни реклами и политически пропаганди. 
И това го споделям след разговор с човек, който работи в телевизията и ми разказа същото от кухнята.
Как въобще някои издържат и 5 минути, направо им завиждам.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.