ИСКАТ ЛИ БЪЛГАРИТЕ ВОЙНА?

ИСКАТ ЛИ БЪЛГАРИТЕ ВОЙНА?
29-09-2022г.
0
Мартин Карбовски

Питайте българите. Лично, подробно ги питайте.

Питайте ги без емоции. Без политика. И те ще ви отговорят. Нищо, че са различни хора, нищо, че не се разбират помежду си. Питайте ги по групи.

Искат ли жените и момичетата у нас война? Те дори не разбират какво става. Те искат относителния лукс на днешния живот, не се оглеждат много, аполитични са, не могат даже да си преставят какво е война. Как една жена въобще може да иска война - това е против природата й.

Искат ли пенсионерите война? Огромна част от нацията доизживява живота си. Въпреки малките пенсии и големия страх тия стари хора имат у нас само едно - имат… къщи. Само това им стига да не искат война. За какво? За кого? Уморени сме от живота, животът на тия хора си е война - война по болници, война по телевизията, война на цените срещу хората. Война за оцеляване.

Искат ли младежите война, хората полумъже на 15 до 25, дали биха били смело пушечно месо? Няма въобще да ги питате. Тяхната война е по екраните на модерността и в състезанието по амфетамини и прави участъци. А и ако те са неумели в живота, представете си колко неумели ще са в една война?

Искат ли хората над 30 война? Хората с бизнес или хората с кариера? Те ще загубят най-много. Въпросът е наистина глупав, за тях е най-глупав.

Изредих повечето от хората, които не познават устройството на Калашников или не могат да го държат вече. Но има и друг тип хора. Те не са военни, но могат да стрелят. Дали пък те не искат война? Хората след 45, докъм 60, помнещи военно обучение и това, че ако падне атомна бомба трябва да легнеш с глава по посока на взрива.

Точно те най-малко искат война, помнещите казармата. Не защото ги е страх, а защото знаят за какво става дума. Става дума, че у нас никой не е готов за война. Ние това го знаем най-добре.

Тези хора помнят причината за повечето последни войни на човечеството - причината беше в идеологията, която те кара да водиш война. Всяка идеология представя войната като защитна функция, задължителна за всеки човек от гореизборените.

Помните ли - нас ни учеха да воюваме и да чакаме бомбата заради социалистическите убеждения на върхушката. Сега, макар че не можем да воюваме, обезоръжени от модерността - дори и да искаме - кажете как и за какво да воюваме? За европейските ценности?

Ами аз много се съмнявам, че някой ще воюва за прочутите евроценности. Те на мен тия неща никога не ми станаха ясни. Относителното замогване на някои части от нацията не е европейска ценност. Либералната модерност - също. Самите европейски ценности пък отрекоха пазенето на Родината като дълг. Същите ценности не признават дори националната граница като нещо за пазене.
Значи няма за какво да водим война.

Но се прокрадва, че трябва да сме готови за война. Това е слонът в стаята, казват амерканците.

И тук горепосменатите части от населението трябва да си зададат един два въпроса:

Примерно: ако ние не искаме, (и не можем), и няма за какво да водим война - какво ще стане, ако войната все пак ни посети?

Вижте как работи пропагандата - руснаците ще ви нападнат. Но вие нямате с какво да се защитите, (не питай защо). Ние ще ви защитим. 

Ще защитим вашата територия от руснаците. Това географски означава: Ние ще воюваме на ваша територия с тях.

Ама ние не искаме война. Няма много какво да защитаваме, просто не ни остана нищо - нито богатство , нито кураж, нито оружие, нито мъже.

Налага ли се? Дори да се налага - ние няма с какво да отвърнем. Затова - по-добре без война.
Освен… ако не ни задължите. Мъже, жени, старци, момчета, войници и пацифисти - вие трябва да защитите Европа.

Ето от това ме е страх. Само от това. Мен, който ме готвиха да защитавам социализма с тялото си, сега ще ми се изсмее Историята в очите. 

Аз тепърва да защитавам Европа няма да стане. Не защото не я обичам, а защото самата Европа ме обезоръжи, обезлюди и разколеба.

Е каква война тогава, как да стане?

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.