Историята се повтаря много пъти

Историята се повтаря много пъти
11-09-2022г.
541
Дахер Ламот

Дахер Ламот:

Разхождам се из Алеята на книгата и си набелязвам мислено книги, но някак асоциативно две ми се навързват. Едната се казва "Последният крал на Шотландия", която е за диктатора на Уганда Иди Амин, а другата е биографията на кралица Елизабет II.

 
Не знам дали знаете, но Иди Амин е писал любовни писма на вече покойната кралица, в които е искал тя да се омъжи за него и да го обяви за крал на Шотландия. Той се е обявявал за Завоевател в полза на Британската империя. Тя дипломатично му отговаряла, че е "добър приятел".

 
Иди Амин, един от най-бруталните диктатори на Африка, постъпва първоначално като готвач в британската колониална армия, но поради впечатляващите физически данни и атлетизъм (бил е висок 1.93, боксьор и добър ръгбист) са го обучили в редовната армия. Там се е прочул с бруталността си и лоялността си, бил е пратен на мисии в Кения и Сомалия, получава ранга "ефенди", възможно най-високия такъв в британската колониална армия за чернокож африканец, става лейтенант.
 
След обявяването на независимостта на Уганда Амин се издига до командир на въоръжените й сили. В края на 60-те години тогавашният президент на Уганда Оботе е искал да национализира 80 британски компании, а и започнал да преследва дейностите на Амин, който се е занимавал с контрабанда на слонова кост и злато.
 
Усетили заплахата Великобритания естествено налага Иди Амин и му помага да поеме властта, описвайки го като лоялен към британската корона. Иди Амин получава сериозна подкрепа от Западна Германия и Израел, като последните му осигуряват и специалисти по охраната.

 
През цялото време Иди Амин се е разправял по брутален начин с враговете си, извършвал е геноциди и е бил канибал. Когато вече не можели да му прикриват престъпленията, Запад вече мислел да го замени с друг послушен диктатор. Да изпере чаршафа един вид. Иди Имин научил това, въпреки че бил лоялен, се е обърнал към противниците на Запад, сдушил се е с Кадафи, предложил се е на СССР, позволил да бъде отвлечен самолет с израелци на борда. Тогава Запад изкарали мръсните му ризи.
По късно бяга от всички и умира в С.Арабия.

 
---
Историята на Иди Амин си е интересна. Тя показва как Великите сили може да подкрепят и най-големите боклуци, стига да са лоялни и послушни. Показва как тези послушковци тотално се самозабравят, деградират до уродливост, но това си е заложено в тях. В сервилната им натура.

 
За пример мога да посоча един наш брадат протестър, който много лае, но не умее нищо да работи. Тъп е като дъска за гладене, но щото е послушно говедо, получава дивиденти. Даже се вживява като поет и учи сирийците какви са им флаговете. Ако махнем тази фалшива мъгла от претенции и сервилност, той ще е нищо, безработна, миризлива и мързелива, необръсната, неспособна на нищо марда.

 
Историята трябва да даде ясна представа какво представляват сервилните до истерия безхарактерни, озлобени до истерия (поради страха и несигурността си). Винаги като искаш послушници така се получава. Историята се повтаря много пъти.

 
-----
Глупостите настрана, я препоръчайте какво да си взема в последния ден на "Алеята"

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.