КОРОНАВИРУСЪТ - ТОЛЕРАНТЕН КЪМ БЪЛГАРСКОТО НЯМАНЕ. ЗАСЕГА

КОРОНАВИРУСЪТ - ТОЛЕРАНТЕН КЪМ БЪЛГАРСКОТО НЯМАНЕ. ЗАСЕГА
27-02-2020г.
38
Даниела Петрова
Българинът е свикнал да няма.
Нямане през годините бол. Режими на тока, водата. Опашки за банани. Преминали сме и през зърнена и през банкова криза. И тази с липсата на горива не ни е чужда.
Знаем и какво да е нямаме животоспасяващи лекарства. Дори когато слушаме колко страшно е, че липсва даден медикамент за онкологично болни деца, пак някак ужасът от нямането не ни смущава особено...
Свикнали сме - да няма...
Но когато само хипотетично си представим, че е възможно витрините по магазините да останат празни, заради коронавируса, хукваме към боба и лещата, грабваме пакетите с ориз и брашно и търсим щанда с олиото... И креативни ставаме от раз.
Маски по 100 лв кутията заливат пазара.
Не един или двама се изявиха с онлайн обявите си.
Явно и с тях новоизлюпилите се търговци някога са се презапасили. И сега е дошло щастливото им време....
Нямаме и вяра.
Институции и мерки много, адекватност - не съвсем. Излезе въпрос - 3 дни му търсим отговора. Кой трябва да се изследва и къде - разгеле май разбрахме?
Не един или двама пообиколиха преди това болници и звъняха на телефони. Бяха препращани от институция на институция, докато стана ясно: идваш от заразена страна, но нямаш симптоми- седиш си у вас 14 дни. Ама отпуск или болничен?! Айде, ето ти пак поле за изява от ефира. “Болничен, отпуск, отпуск, болничен, преценка на лекаря, НОИ ще фалира, болничен, отпуска...” Отговор няма. Или май го забравих..
Нямаме и адекватна клинична пътека.
Оттук, оттам стана ясно, че по тази, по която биха хоспитализирали заразени с коронавирус, е слабо платена. Някакви си 618лв. Дори при пътеката за лечение на пневмония сумата е по-висока. Говорим за скъпи антибиотици, изследвания и прочие. Само да не се окаже, че утре ще ни осведомяват, за опасност от фалит и на здравната каса... че тя, така и така, едвам крета по толкова направления... В 3 от 5-те от заобикалящи ни страни, случаи на “COVID 19” вече има.
Едно нямане от всичките да ни е добре дошло.. Днес е така!
А утре, когато се случи, колко ли още нямания ще ни се открият...

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.