Костадин Костадинов: Заплашена е националната ни сигурност, САЩ искат да овладеят Българската православна църква

Костадин Костадинов: Заплашена е националната ни сигурност, САЩ искат да овладеят Българската православна църква
20-06-2024г.
0
Лентата

"Възраждане" отново призовава президента да свика Консултативен съвет по национална сигурност

„Политическата система агонизира, но освен нея е поставена под заплаха и една друга много важна част от системата за национална сигурност, каквато е Българската православна църква.“, каза Костадин Костадинов на брифинг пред журналисти в Народното събрание.

Днес започва процедурата по избор на български патриарх, като Синодът трябва да избере трима от българските митрополити, които отговарят на условията, като един от тях ще бъде избран за патриарх.

Костадинов обаче каза, че има сериозна заплаха, която се разпространява  все повече като информация  сред вярващите хора в България. Той припомни, че БПЦ е сред най-старите православни църкви въобще и е шестата автокефална православна патриаршия и нейната независимост е важна за независимостта за българската държава.

„Заплахата е от повторение на църковния разкол, който се случи в началото на 90-те години. И тогава и сега определени политически среди действат в тази посока, но ако тогава разколът беше инспириран 100% от политическите среди,  то сега, макар и инспириран до някаква степен отново от политици, този път той има много сериозна духовна и идеологическа основа. Защото разликата с предишния разкол беше, че той беше единствено и само вътрешен, и беше продукт на голямото разцепление и разделение в обществото тогава - ляво и дясно в посткомунистическа България. Докато сега става въпрос за външна намеса, директно от САЩ, която има за цел да сложи подвластен на нея патриарх начело на Българската православна църква, която е държава в държавата, тоест тя е духовната българска държава.“, коментира още Костадинов.

Той е на мнение, че идеята е САЩ да сложат патриарх, който да вкара нашата православна църква в състояние на разделение с най-голямата православна църква -  руската. Като почвата вече е подготвена за това с присъствието на трима наши митрополити и двама епископи, които бяха в служение с украински разколници.

„И ако един от тези трима наши митрополити бъде избран за патриарх, това означава, че автоматично, защото такива са църковните канони, общението с разколник, който е патриарх, бива прекратено от другите църкви. Разколът в православния свят е много сериозен. И той се инспирира от така наречения Вселенски патриарх, макар че трябва да го наричаме за по-правилно турски патриарх. Защото турският патриарх Вартоломей има паство единствено и само на територията на Турция. Парадоксалното е, че по-голямата част от неговото паство в Турция е българско. И присъствието на Вартоломей на събора, който се готви в края на месеца, поставя под заплаха самата православна църква като независима институция.“, каза още председателят на „Възраждане“.  

Той допълни, че е много страшно това, че в нашата православна църква има митрополити, които вече публично изразяват своето становище, че БПЦ е допуснала голяма грешка, като е станала независима през 1870 година.

„В момента агонизира политическата система. В този ред на мисли - агонията на политическата система съвпада с готвения сериозен удар върху Българската православна църква. В момента и  политическата държава, и духовната държава в България са поставени пред много сериозни изпитания. И точно поради тази причина ние още преди две седмици внесохме искане до Румен Радев да се свика Консултативен съвет по национална сигурност във връзка със заплахата към Българската православна църква. Радев дори не си направи труда да ни отговори. Нашата православна църква е изключително важен елемент от системата за национална сигурност и това не бива да бъде подценявано – в крайна сметка църквата е надживяла държавата. Призоваваме Румен Радев, съгласно Конституцията, да свика Консултативен съвет по национална сигурност. Ако той не иска, ние можем да поискаме такъв консултативен съвет, защото, пак казвам, заплашена е нашата националната сигурност и се прави опит да бъде овладяна Българска православна църква.“, допълни Костадин Костадинов.

Източник: “Гласове”

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.