МОК пусна руснаци и беларуси на олимпийските игри в Париж

МОК пусна руснаци и беларуси на олимпийските игри в Париж
09-12-2023г.
0
Лентата

Изпълнителният съвет на Международния олимпийски комитет (МОК) взе решение да допусне спортисти от Русия и Беларус на игрите в Париж 2024 в качеството им на неутрални състезатели.

Това се казва на сайта на комитета, с което се слага край на проължилата близо година неизвестност относно това дали ще бъде разрешено на олимпийци от тези две държави да се състезават на летните игри догодина заради войната на Русия в Украйна и помощта на Беларус за тази агресия.

"Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет реши, че индивидуалните неутрални спортисти (AIN), които са се квалифицирали чрез съществуващите системи за квалификация на международните спортни федерации (IF) на игралното поле, ще бъдат обявени за допустими да се състезават на олимпийските игри Париж 2024, в съответствие с условията, описани по-долу. Индивидуалните неутрални спортисти са спортисти с руски или беларуски паспорт. Ще се прилагат строгите условия за допустимост, базирани на препоръките, издадени от ИБ на МОК на 28 март 2023 г. за международните федерации и организаторите на международни спортни събития", се казва в изявлението на МОК.

Източник: segabg.com

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.