Не е проблем, че Асен Василев тегли нов заем, а че пак закъсня. България отново ще плаща повече милиони за лихви

Не е проблем, че Асен Василев тегли нов заем, а че пак закъсня. България отново ще плаща повече милиони за лихви
16-10-2023г.
0
Лентата

Наближи време за теглене на държавни заеми и отново настъпи говорилня. Асен Василев, който вече четири месеца не е дал брифинг в Министерство на финансите, а се изявява само в Министерски съвет, защото половината гилдия на финансовите журналисти отхвърлят абсурдните му правила за акредитация, съобщи от Вашингтон, че ще се тегли нов дълг. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изнедоволства, че научава за това от медиите. Симеон Дянков упрекна Василев за момента, в който тегли заемите, реферирайки към високи лихви заради палестинско-израелския конфликт и потенциални комисиони. „Взимането на външен дълг дни след избухването на нов регионален конфликт е най-малкото странно решение. Дали не е свързано с комисионни?“ заяжда се проваленият финансов министър на ГЕРБ.

Явно Дянков забравя, че единствената облигационна емисия, която България пусна докато той беше министър, ощети държавата и обогати чужди инвеститори с пари, които иначе можеше да се спестят на бюджета. Това, че Дянков вижда комисиони в нанасянето на щета от Василев, след като той нанесе подобен тип щета преди 11 години, само може да ни забавлява през сълзи.

Каква е реалността?

Асен Василев признава пред депутати от всички парламентарни групи, че тази година планира да изтегли заеми за около пет милиарда лева (точното число е 2.5 милиарда евро) още на 20 юни. Той прави това на специална среща с народните представители, излагайки визията си как ще актуализира и ограничи бюджетния дефицит, за който предупреждаваше предшественичката му Росица Велкова.

Ако някой има проблем със самия заем, би трябвало да го каже още миналия юли, когато се актуализираше бюджет за 2022 г. и се заложи приходно-разходната структура, която ни обрича на дефицити и единственият въпрос е колко големи ще са те, а не дали ще ги има.

Минути след срещата с депутатите на 20 юни Василев даде и бюджетна пресконференция, предавана в национален ефир, до която Министерство на финансите не ме допусна, по разпореждане на Василев да се изискат акредитации, но за тях не бях уведомен единствен от всички колеги в гилдията. На същата пресконференция колегата от Bloomberg Слав Оков попита дали се планират емисии с нов дълг на международните пазари, а Асен Василев отвърна, че това ще се обсъжда, след като бюджетът бъде приет.

Какво означава това ?

Само ден по-късно Европейската централна банка повишава основната си лихва с 0.25 процентни пункта. ЕЦБ прави същото още два пъти в следващите месеци до днес и в крайна сметка, откакто Василев оценява потребността от нов дълг на 2.5 милиарда лева досега, лихвите на ЕЦБ се повишават с 0.75 процентни пункта.

Защо финансовият министър Василев не тегли заемите по-рано е въпрос, над който си струва да се разсъждава. Каквото и той да предложи като обяснение, ако въобще някой му зададе въпроса, след като нареди колегите, посещаващи брифингите му, да се пресяват, едно ще е факт – международните лихви дори за най-престижните длъжници като Германия са по-високи с 0.75 пункта. Колко ще струва забавянето на България, предстои да видим. Ако трябва да спекулирам, причина за забавянето е, че Асен Василев не си е вярвал какъв ще бъде бюджетният дефицит към края на годината и съответно какъв обем от заемни средства ще му трябват.

При фискален бюджетен дефицит от 51 млн. лв. към 31 август и официална прогноза той да е 5.5 милиарда лева в края на годината (3% от БВП), ако не се изтегли заем, на 31 декември във фискалния резерв ще има 5.5 млрд лева (имайки предвид наличностите на 31 август) и това е плашещо ниска стойност, говореща за уязвимост на публичните финанси. Тегленето на 5 млрд. лв. ще съхрани резерва до настъпващите в началото на 2024 г. плащания по падежиращи стари дългове на държавата. Ако обаче дефицитът надхвърли целта от 3% спрямо БВП, то или ще се наложи тегленето на повече заеми, или резервът ще хлътне по-сериозно в края на годината и ще е по-нисък като база за посрещане на падежите догодина.

За това намеква и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски във фейсбук спор със Симеон Дянков:

„Защо трябва да се излезе до края на годината (на международните дългови пазари – бележка автор)? И ако се знаеше това, защо не се излезе през септември когато традиционно пазарът се събужда след лятото? Много странно“, пита Дянков в социалните мрежи.

„За да видим как върви изпълнението и да минимизираме обема - тактика с мисъл за страната. А ако вие имате кристална топка, която предвижда бъдещето, дайте една назаем, моля“, отговаря му заместник-министър Клисурски.

Сега, въпросът е, ако Асен Василев, или поне заместникът му, мисли за обема на средствата и гледа да не плащаме лихви върху пари, които са ни излишни, защо не погледне и към самите лихви. Горната справка за поведението на ЕЦБ трябва да се разглежда в светлината на факта, че Асен Василев редовно се среща с финансовите министри на страните от ЕС и еврозоната. През управителя на БНБ Димитър Радев, има достъп и до това, което планира Европейската централна банка. Всичко това би трябвало да го ориентира накъде отиват лихвите.

Същото стана и миналата година, когато завеща един дефицит на Росица Велкова, но не и фискален резерв, та се наложи тя да тегли заеми, като плащането на лихвите по тях ще ги направи с над милиард лева по-скъпи спрямо цената, при които би могъл да ги изтегли Василев, стига да не отлагаше постоянно тази неизбежна операция.

Единственото сигурно нещо в ситуацията е, че Асен Василев бяга от ефективни решения по въпросите за държавния дълг. И ако не стане чудо при следващата емисия облигации, отново ще загубим милиони.

Автор: Стефан Антонов за "Гласове" 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.