Не е въпрос на пари, а на манталитет

Не е въпрос на пари, а на манталитет
02-10-2022г.
0
Гост-автор

Емил Енчев:

Това е хижа в Норвегия. 

Намира се накрая на прехода с най-голяма денивелация (брега на фиорд-връх) в цялата страна. Не това я прави интересна обаче...

На вратата има надпис да си събуеш обувките в предверието, а чистота вътре е безупречна.

Спалните помещения и тоалетната могат да засенчат доста БГ хотели.

Има оборудвана кухня с модерни уреди за готвене и газови бутилки към тях, както и печка за отопление със заредени дърва към нея.

Има общодостъпен склад за храни, с разнообразие на голям селски магазин у нас. Има и ценоразпис на всичко, както и POS терминал на който можеш да си платиш с карта и сейф тип "касичка" в който можеш да оставиш сумите в брой.

Има електричество от слънчеви панели и зарядни за USB.

Хижата е отворена целогодишно и няма хижар - на самообслужване е... Без камери за наблюдение кой какво прави в нея, но с противопожарна система.

И не, не е въпрос на пари и техническа възможност за строеж. Еднократния акт на създаване е простата част. Въпрос е на среда, в която може да оцелее, въпрос е на манталитет...

Днес е ден "на размисъл" - сякаш визията ти за бъдещето се формира за един ден... 

Е, аз няма да агитирам за нещо хората, обитаващи Територията, но ще им пожелая: след 1 или 100 избора, обществото ни да достигне такова състояние, че съществуването на такава хижа да е възможно и в България.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.