Новият президент на Иран ще подпише споразумение за всеобхватно стратегическо партньорство с Русия

Новият президент на Иран ще подпише споразумение за всеобхватно стратегическо партньорство с Русия
09-07-2024г.
0
Лентата

Иран е готов да подпише споразумение за всеобхватно стратегическо партньорство с Русия през октомври на срещата на върха на БРИКС в Казан. Това заяви новоизбраният президент на ислямската република Масуд Пезешкиан в телефонен разговор с руския лидер Владимир Путин.

"Подготовката на документите за всеобхватно споразумение за сътрудничество между Иран и Русия е финализирана, готови сме да го подпишем в рамките на срещата на върха на БРИКС в Русия", цитира думите му информационна агенция IRNA. "Отдаваме голямо значение на отношенията с Русия, наш приятел и съсед, и несъмнено ще ги укрепим", добави политикът.

Според агенцията по време на разговора си с Путин Пезешкиан е подчертал значението на сътрудничеството между двете държави в рамките на БРИКС, Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), Евразийския икономически съюз (ЕАИС) и на платформите на международни и регионални организации. Новоизбраният президент отбеляза, че новото правителство на Ислямската република ще положи всички усилия за изпълнение на иранско-руските споразумения, постигнати при президента Ебрахим Раиси, който загина в самолетна катастрофа на 19 май.

Телефонният разговор между президентите се състоя на 8 юли вечерта. Както съобщи пресслужбата на Кремъл, Путин и Пезешкиан изразиха задоволство от високото ниво на отношенията между страните и потвърдиха готовността си за по-нататъшна работа. Руският държавен глава поздрави иранския си колега за изборната му победа.

Според говорителката на руското външно министерство Мария Захарова новият руско-ирански договор ще затвърди на държавно равнище всеобхватния стратегически характер на партньорството между Москва и Техеран. Както отбеляза Захарова, след подписването на Договора за основите на отношенията и принципите на сътрудничество между Русия и Иран през декември 2001 г., както международните условия, така и отношенията между двете страни са се променили и в момента преживяват безпрецедентен подем.

Групата БРИКС е основана през 2006 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай, а през 2011 г. към нея се присъединява Южна Африка. На 1 януари 2024 г. пълноправни членове на групата станаха Египет, Иран, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Етиопия. Тази година Руската федерация е председател на асоциацията. Основното събитие ще бъде срещата на върха на БРИКС от 22 до 24 октомври в Казан.

Вторият тур на извънредните президентски избори в Иран, насрочени след смъртта на ръководителя на изпълнителната власт Ебрахим Раиси, се проведе на 5 юли. Кандидатът на реформаторското крило, бившият министър на здравеопазването Масуд Пезешкиан, спечели с 53,6 % от всички гласове. Консерваторът Саид Джалили получи 44,3 % от гласовете.

Източник: ТАСС

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.