Отец Евгений: Не бива да се гаврят с нас като прaвославни християни. Полумесецът от градинката в Сливен да се премахне!

Отец Евгений: Не бива да се гаврят с нас като прaвославни християни. Полумесецът от градинката в Сливен да се премахне!
29-09-2017г.
75
Лентата

Екипът на Lentata.com потърси за коментар отец Евгений Янакиев относно появилата се площадка с червен полумесец в Сливен.
Ставаме ли свидетели на тиха ислямизация? Как така изникват площадки с ислямски символи в български градове? И кой трябва да бъде държан отговорен за това? – четете повече в интервюто ни с отец Евгени.

- Как ще коментирате появилата се площадка с полумесец в Сливен?

- Разбрах снощи за това нещо. Става въпрос за една площадка, която се намира пред  природо-математическата гимназия „Добри Чинтулов“. Учители и ученици решават да направят градинката със свои средства, но дори учителите не знаят как е станал полумесецът. Трябва да се види кой е дал идеята за този полумесец. Неприятно е някой да се гаври с нас като православни християни и то чисто символически. Това е просто неприемливо. Още повече, че мнозинството от децата в гимназията са православни християни. Това е недопустимо. Прилича на случая в Лидл, в който бяха премахнали символите на кръста на известна църква в Санторини. В процес сме на проучване кой е причината за това, защото в крайна сметка пак се нараняват нашите религиозни чувства.

- Децата знаели ли са за този полумесец?

- Не, никой не знае, дори и с учители разговарях, които също не знаят за какво става въпрос. Дори някои от тях не са виждали в готов вид самата градинка.

- Знае ли се кой е изпълнил проекта?

- На мен все още не ми е известно, но не е проблемът кой е изпълнил проекта, въпросът е кой е дал идеята. И как така не е имало обсъждане сред учителите как ще изглежда тази градинка и какъв символ ще има на нея? Или пък как някой решава по някакъв едноличен начин да прави нещо? Интересно ми е кой е този някой. Ще се научи кой е, въпрос на време е.

- Може ли да говорим за процес на ислямизация?

- Първо трябва да се изследват нещата, да не пресилваме и тогава вече можем да даваме някакви по-категорични мнения. В момента аз отказвам да изказвам мнение. Може да е недоглеждане или чиста глупост, това също е възможно. Като цяло се накърняват нашите религиозни чувства. Това не бива да става.

- Ние като християни какво трябва да направим в такъв случай?

- Трябва да питаме защо така се е случило и да търсим сметка от хората, които замислят проекта. Така или иначе ние не приемаме проекта. Независимо дали от глупост или религиозно чувство е направено, това нещо трябва да бъде премахнато.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.