Паднали сме в капана, наречен “свръхконсумация”

 Паднали сме в капана, наречен “свръхконсумация”
27-01-2023г.
1373
Соня Трифонова

Напоследък гледам филми и чета книги за опростяване на живота и за минимализъм. Четох по темата още преди 6-7 години и успях да намаля консумацията си донякъде, но все още далеч от пълен успех.
Онзи ден извадих всички тениски, с които стоя в къщата и установих, че имам 12 такива. В епохата на автоматични перални и сушилни, никой няма нужда от толковя много дрехи. Преброих и шаловете, които имам - 11 на брой. Нося шал 3-4 пъти в годината. 
Гледах един филм вчера, в който чух, че САЩ консумира 40% от всички детски играчки в света, а има само 3.1% от всички деца. Това е страшна и жалка свръхконсумация. 
Днес се замислих и за всичките тези реклами с които ни бомбандират непрекъснато. Откакто се помня майка и татко правят кафе с джезве, а мнозина ползват простата френска преса(аз също). Но не - имали сме нужда от Неспресо. Никога не сме имали нужда от Air Fryer, даже не знам и как се превежда. Но не - имали сме били нужда и от Air Fryer. Всеки препарат за съдове, с ново име и опаковка, явно е по-добър от предишния - и ние купуваме. Имаме и предишния препарат и по-предишния и най-новия. Днес една реклама за спирала за очи, утре друга. И всяка спирала виждаш ли по-прекрасна от предходната. Същото и с модата и с колите и с разните здравословни храни. Втълпяват ни, че имаме нужда, че животът без определен продукт е някак несъвършен и направо мизерен. 
А истината е, че нямаме нужда от 80% от тези боклуци. 
Водоустойчивите ботуши от преди 5 години, обувани 3 пъти, са също толкова добри колкото и тези, току що излезли на пазара. Най-новия вид кафе машина, за 300 евро, прави също толкова хубаво кафе, колкото и тази за 100. Студено пресованият зехтин няма да ни даде допълнителни 10 години живот повече от обикновения. Кожена чанта, последна мода, е точно толкова полезна, колкото и тази от преди 4-5 години. Със сигурност нямаме нужда и не носим всичките 10 чифта дънки, нито пък 20 чифта обувки, които имаме. 
Консумацията в цял свят е в невиждани досега размери. Реклами за всякакви продукти, потребни и непотребни, ни облъчват всеки ден. Втълпяват ни, че имаме нужда.
НЯМАМЕ НУЖДА, пилеем пари за глупости и непотребни вещи. Къщите ни са заринати с какво ли не. Купуваме, купуваме, а после работим здраво и в стрес, за да платим за купеното. Паднали сме в капана наречен “свръхконсумация”. Аз искам да изляза….

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.