Деца за (не)продан

Деца за (не)продан
30-12-2011г.
41
Надя Теодосиева

Социалните учат лоши родители как се гледат хлапета

Според принципите на закрила в българското законодателство децата ни трябва да бъдат уважавани, отглеждани в семейна среда, да бъде осигурен най-добрият им интерес, да се предоставя специална закрила на децата в риск и прочее добри намерения. Освен това "всяко дете има право на закрила срещу въвличане в дейности, неблагоприятни за неговото физическо, психическо, нравствено и образователно развитие". През последните години държавата прави всичко по силите си, за да измисли работещ механизъм, чрез който децата да бъдат изведени извън институциите и да им бъде осигурена семейна среда. Държавата смята, че най-доброто за едно дете е да расте с биологичните си родители. Затова в законовите текстове има промени като: насърчаване на отговорното родителство; подкрепа на семейството и повишаване на родителския капацитет.

 

 

Ретроспекция

Преди около половин година екипът ни получи няколко сигнала, че бременни жени търсят купувачи за децата си. В България има няколко региона, в които хората са разработили този бизнес - Сандански, Плевен, Видин и Бургас. Избрахме Сандански, защото там сделката се правеше директно - без намеса на обичайната мафия от адвокати. Срещнахме се с Карамфилка - 28-годишна жена от ромски произход, бременна в седмия месец. По професия - проститутка. В момента на срещата ни тя се определи като "проститутка в майчинство". Твърдеше, че прави това за доброто на другите си деца. За да имат покрив над главата си и какво да ядат. Според мама Филка дете може да се даде, ако тя пред нотариус се откаже от него и го връчи на друго семейство. Тогава семейството може да си го осинови почти веднага. Тя вече дала едно дете, но не взела пари за него - подарила го на богато циганско семейство, за да се грижат добре за него и да не го оставя в дом за сираци. Най-реалистичният и разпространен вариант за покупко-продажба е: бременната заминава в чужбина, ражда в болница там, купувачът баща отива и припознава детето, биологичната майка се отказва от права, след това си заминава и повече не чуват за нея. Не се спазарихме за тази опция.

Карамфилка ни се обади малко след като беше родила малкия Калоян. На въпроса "Още ли продаваш бебето?" този път тя каза, че трябва да си помисли и да го обсъди със завърналия се татко. Отговорът получихме скоро. Гражданинът Калоян - 4-месечно бебе от ромски произход, беше спазарен за 1500 евро. И ако ние и този път се отметнем, тя: "Ще си намеря други купувачи, както направих с първото си дете в Италия."

Сделката не се осъществи докрай, защото в ефир ние докладвахме на полицията и на шефката на Агенция за закрила на детето за бебе в риск. И Калоян, както и по-голямата му сестра Катя, бяха отнети от майка си. Майката беше задържана. Това се случи на 13 ноември 2010 година.

Може би защото това се случи на живо и по телевизията и екипът ни, и зрителите мислеха, че този път всичко ще се реши бързо и най-вече в полза на децата. Институциите бяха ангажирани публично. Гражданинът Калоян трябваше да получи правата, които са му дадени по закон, а именно - "да се защитава най-добрият му интерес". Той и сестра му Катя бяха настанени почти веднага при приемно семейство. Биологичната им майка беше освободена под гаранция. Започна разследване...

Юли месец 2011 година приемното семейство на Калоян се свърза с нас. До този момент те няколко пъти отказваха интервю. Пожелаха да крием самоличността им, защото бяха уплашени. От какво ли се страхува едно приемно семейство? Първо - че ще им отнемат децата, риск, с който те са били наясно от самото начало. Второ, че децата ще бъдат върнати на биологичната им майка. И трето, че същата майка може да поиска да си отмъсти по един или друг начин. Това се оказаха поредните българи, уплашени от всичко, което ги заобикаля. Според тях социалните служби в Сандански усилено се опитват да върнат децата на Карамфилка и й съдействат всячески. Приемните родители пък бяха посветили около девет месеца от живота си на две деца, които не са техни. Днес тяхната огромна надежда е Калоян да им бъде законно дете. Те обичат и Катя, но срещу нея според държавата няма престъпление от страна на биологичния родител и затова може да бъде върната там, откъдето е била отнета.

През това време дело срещу Карамфила Янкова още не е започнало. Десет месеца след престъплението, което същата жена извърши в ефир, няма съдебен процес. Човек би си помислил, че е дадено време на социалните работници да свършат своята работа. Оказа се обаче, че тяхната основна функция не е да осигурят сигурност и нормална среда на децата в риск, а да бъдат в услуга на майката. Те работят за ПОВИШАВАНЕ НА РОДИТЕЛСКИЯ КАПАЦИТЕТ. Не техният, а този на Карамфила. Това устойчиво словосъчетание може да бъде написано единствено от сляп и глух чиновник или да бъде преписано от някоя западна умна книга, но да залегне в българските закони е лека подигравка.

Подигравка с децата, които освен всичките си писани права имат право и да не бъдат продавани.

Възможно ли е с разговори, съвети и наставления социаните служби в град Сандански да успеят да повишат капацитета на майката Карамфила. Да я накарат да обича децата си повече? Да се грижи по-добре за тях? Да подсигурява всичките им нужди?

Няколко факта из живота на тази майка героиня, изложени хронологично специално за социалните, Агенция закрила на детето, прокурорите и съдията, който ще гледа наказателното производство срещу Карамфила, с които по-лесно ще могат да си отгововрят на гореизброените въпроси:

- единствената професия, която тази жена някога е упражнявала (от около 13 години), е проститутка;

- три от децата, които е родила, са дадени за осиновяване;

- синът й Денис е обгрижван единствено и само от родителите на първия й мъж откакто се е родил до днес ( в момента той е на 8 години);

- парите, които е заработвала в Италия и Гърция при последните си няколко пътувания, са отивали при последния мъж, с когото живее. Децата й не са получавали нищо от "хонорарите";

- Катя, дъщеря й, която скоро навърши шест и за пръв път в живота си празнува рождения си ден, вече имаше занаят - да проси;

- Карамфила предлагаше нероденото си дете за продан още докато беше бременна. После, след като детето стана на 4 месеца - пак успя да го спазари;

- през март месец тази година Карамфила получава условна тригодишна присъда от съда в град Сандански. Присъдата е за сводничество. Карамфила е склонила и спазарила 17-годишната си доведена дъщеря (с която са живели под един покрив в продължение на 12 години). Това далеч не е бил първият път, в който Филка е продавала момичето. Но до тогава момичето е било доволно, защото не е имало инциденти и си е получавало процента.

Карамфила получава условна присъда, защото не е осъждана! Престъплението срещу гражданина Калоян е извършено половин година преди престъплението срещу доведената й дъщеря. Сигурно защото добрите социални трябва да повишат родителския й капацитет. А междувременно в биографията на майката героиня Карамфила ще фигурират - опит за продажба на собствено дете, склоняване към проституция на непълнолетната й доведена дъщеря, склоняване към просия на другата й дъщеря... Нищо работа. Продължавайте да вярвате в доброто и да смятате, че въпреки всичко едно дете трябва да расте при собствените си родители. Може би ще се наложи Карамфила да роди още едно дете, да го продаде за органи и чак тогава някой от добронамерените държавници да се сети, че престъплението изисква наказание, а не насърчаването на доброто у човека. Особено когато от въпросния човек зависят още три живота.

И за сравнение и за тези, които опитват да практикуват или преписват правилата на развитите страни - в Западна Европа (пример Франция и Германия) отнемат родителски права, ако някой съсед подаде сигнал, че според него децата от отсрещния апартамент не са обгрижвани качествено, ходят мръсни и изглеждат недохранени. Или пък ти взимат детето само защото не посещава редовно училище...

Но това е в Западна Европа. Днес в България за гражданина Калоян съществуват няколко варианта - да бъде върнат на майка си; да бъде отнет от майка си, изпратен в дом и вписан в регистъра по осиновявания, където ако всикчо се развива със същите темпове, той сигурно ще е навършил 4 годинки, а осиновителите масово искат бебета... Тъй че в този вариант той ще стане поредното дете на държавата...

И оптимистичната опция - отговорните за това все още нищо неразбиращо и незнаещо дете да се събудят от зимния си сън скоро и да дадат на Калоян шанс за избор и нормалност. Да го оставят при хората, които днес го обичат и които са готови да му се посветят завинаги, и той никога да не разбере за горните варианти. Тази седмица Калоян навършва една годинка. Пожелаваме му правата му да бъдат спазени, за да може да расте в истинско семейство и да бъде обичан.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.