Аз не съм 99%

Аз не съм 99%
06-11-2017г.
21
Гост-автор

Баналността е осмият смъртен грях казва в едно интервю Милен Русков, авторът на „Възвишение“, „Чамкория“ и „Джобна енциклопедия на мистериите“. „Първият човек, сравнил страните на жена с рози е гений. Първият, който го е повторил, разбира се, е идиот“ пък казва Салвадор Дали.

За мен няма нищо по-страшно от еднаквостта. От баналността. От вечното повторение. Това е Адът.

Първата представа на всички за горните цитати е свързана с хронологично повторение. Аз се страхувам и от повторение в съвремието. Един и същ момент, едно поколение, в което всички сме еднакви. Всички харесваме един политик и ако харесваме друг, сме лоши, тъпи, вредни, биваме гонени, скривани, ban-вани и осмивани. Всички използваме един и същ речник и ако ползваме други думички сме тъпи, грубияни, опасни за обществото и скривани. Всички вярваме в една и съща истина за природата, историята, културата, изкуството, икономиката. Няма нищо по-страшно от това.

{BANNER_ID-3}

Аз не искам да съм от тези 99%. Аз искам да бъда себе си. Когато съм с приятели, които се интересуват от култура, съм от 1-ия процент в тази група, които са фенове на Ботев Пловдив. Когато съм в агитката на Ботев Пловдив съм от 1-ия процент, които се занимават с културно наследство. Когато бях в училище бях от 1-ия процент, които слушат класическа музика. А като ходeх на класически концерти бях от 1-ия процент ученици от механотехникума.

Не искам да принуждавам останалите 99% процента да харесват и правят това, което аз харесвам и правя. Мечтая си да мога да бъда щастлив с моя собствен живот, с който не вредя никому. Мечтая си и всички около мен да са щастливи с техните си животи, с техните си различия, бидейки самите те 1% по някакъв показател. Независимо дали този 1% е свързан със зрението им, кръвната група, цвят на косата, сексуалност, любима музикална група или това колко пари имат в банковата сметка. Доколкото не се опитваш да забраниш различията – ти си добър човек.

Не искам да се борим с различията. Не искам да се борим с богатството. Не искам да се борим с обидните думи. Не искам да се борим със смелите хора. С различните хора. С интересните хора.

Борете се срещу насилието. Борете се срещу еднаквостта.
***
Автор: Теодор Караколев
Източник: ekipbg.com

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.