Актуално
На събитието, иницирано и подкрепяно от д-р Милен Врабевски присъстваха евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки, както и вицепремиерът Каракачанов, десетки журналисти, общественици и хора, които осъзнават, че България има исторически шанс да утвърди историческата истина и да направи жест към братски народ в една от най-важните сфери - духовната.
Исторически момент: Защо Българската православна църква трябва да стане църква-майка за Македонската!

| 27/11/2017

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Днес, пред Синодалната палата се проведе мълчаливо бдение в подкрепа на Българската православна църква - да стане църква-майка на Македонската и да приеме протегнатата ръка от братска Македония.
На събитието, иницирано и подкрепяно от д-р Милен Врабевски присъстваха евродепутатите Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки, както и вицепремиерът Каракачанов, десетки журналисти, общественици и хора, които осъзнават, че България има исторически шанс да утвърди историческата истина и да направи жест към братски народ в една от най-важните сфери - духовната.

Защо е толкова важно Синодът да вземе  това решение ЗА, и какво значение има този исторически жест - вижте в кратките интервюта, които те дадоха пред Lentata.com:

Lentata.com: Защо е важно Българската Православна Църква да стане Църква-майка за македонската?

Вицепремиерът Красимир Каракачанов:

Защото има история. Историята на земите в Македония винаги са били свързани с българското православие. Още от времето на цар Борис, Климент Охридски, после Българската архиепископия, Българската епархия.
Нека не забравямер и друго - първите бунтове за независима българска църква и служене на български език в църквите, започват именно в Скопие, Велес, чак тогава във Враца. И в един момент, когато има възможност Охридската архиепископия, която желае да признае българската църква за църква майка - ние да признаем тяхната автокефалност - е един исторически жест към нашите сънародници в Македония.
Lentata.com: Защо социалистите са против?
Те винаги са били далече от религията и националната кауза, затова. Защото може би се страхуват да не им се разсърди някой някъде - в Атина, в Москва, в Белград.


Lentata.com: Дърева казва, че това задание нито е наше, нито е македонско, отдругаде е спуснато?
Може би жената е чела повечко книжки за световната конспирация и масонския заговор. Аз обаче й препоръчвам да прочете книгата на проф. Иван Снегаров, издавана от църковното издателство на Светия Синод - Охридската архиепископия и втората - патриарх Кирил за БПЦ в Македония и Одринска Тракия. Така че - тогава ще разберат.
И нещо друго има, да не забравяме, че до 1913 година, на територията на днешна Македония има 5 епархии, с петима български владици и те са изгонени от сръбските власти, когато Сърбия окупира тази част от Македония. Сега трябва ли точно със сърби да се съобразяваме по тоя въпрос?

Lentata.com: Защо е важно Българската Православна Църква да стане Църква-майка за македонската?

Андрей Ковачев, евродепутат:
Защото това е исторически справедливо, ние трябва да бъдем добри не само съседи, но ние сме повече от съседи с република Македония. Не виждам как във всички други области да си сътрудничим, и в политическата област по пътя на европейската интеграция, икономически, младите поколения да не са обременени от наследството на тоталитарния режим, и в духвоната сфера смятам, че трябва да се приеме протегнатата ръка и да се подкрепят тези, които искат отново България и Македония да бъдат най близки.


Lentata.com: Какво ще загубим, ако не приемем протегнатата ръка?
Това не би бил добър знак, би било голяма радост за други, които исторически се опитват да се домогват и да доминират в географската област Македония - Сърбия смята, че това е тяхна духовна територия и ние категорично не сме съгласни, защото това се е случило чрез насилие, чрез окупация - сръбската окупация, те тогава даже забраняват името Македония, южна Бановина, и исторически това население в голямото си мнозинство са се декларирали навремето като българи, македонски българи, знаете, че са избрали да бъдат част от Екзархията, а не част от вселенската Патриаршия.


Ангел Джамбазки, евродепутат:
Важно е, защото тези епархии винаги са били част от диоцеза - това е думата, диоцез на БПЦ. Защото в Охрид наистина е било седалището на българската архиепископия, защото от двете страни на Деве баир живее един братски народ, който говори на един език, и който най-сетне - след години на разделение, на окупация, много силно влияние на антибългарските сили - започна да руши тази стена. Много по-страшна за българите, не беше Берлинската стена, а беше Черната ньойска граница от 12-13-та година, когато "православните" сърби и гърци окупираха българските земи и избиваха български свещеници. Тези. които ни говорят днес за това, че могат да се разсърдят сърбите и гърците, нека се сърдят - не ме интересува. Защото тези хора прогониха 8 български владици от Македония.
Тези хори избиваха свещеници, те нямат очи да говорят за православие, така че нашият интерес е да приемем подадената ръка, и да приобщаваме, колкото се може нашите братя, да бъдем заедно в добро или лошо, и в езика, и в единната вяра, която изповядваме.
Lentata.com: Достатъчна част от българите ли разбират колко е важно?
Разбира се, че не. Голяма част от българските граждани не се интересуват от тази тема, защото не е свързана с всекидневието и бита. Тя обаче е важна исторически. Аз съм сигурен, че това, че успяхме с Андрей Ковачев и д-р Милен Врабевски да принудим европейския парламент да признаем българското малцинство в Албания, след това успяхме да принудим и албанското НС да го направи - хората не ги интересува това...но това е историческа работа.

 

 

 Други статии от този авторКоментари