Българската реалност като шамар

Българската реалност като шамар
04-12-2017г.
24
Гост-автор

Срещата на ПЕС в Лисабон беше хубава. Красив град и смислена конференция. 
И българската реалност ме удари като шамар. 
Докато ме нямало, от дъжда пред вкъщи се скъсал 20 kV електропровод, като изпокъсал и кабелите на ниско напрежение, и паднал до земята. В такива случаи електроподаването се изключва автоматично. После обаче ЧЕЗ пускат “проби”, т.е. подават за кратко високо напрежение, за да установят къде по трасето е повредата. Ако случайно сте се допрял до електропровода в този момент или сте дори на няколко метра и е мокро, напрежението спокойно ще ви убие. 
Точно това се случило при нас. Някакво дете се замотало да гледа скъсания кабел, съседът (който е електроинженер и знае за какво става въпрос) се развикал, детето избягало. Съседът подал сигнал на аварийния телефон на ЧЕЗ и изрично помолил да не пускат “проба”, защото е опасно, а и е ясно къде е аварията. 
10 секунди по-късно пуснали “пробата” и елекропроводът светнал като елха...

{BANNER_ID-3}

Как ЧЕЗ рискуват с тези “проби” и как няма смъртни случаи, умът ми не го побира. Защо аварийният им телефон не е свързан с диспечерите, пак не разбирам. 
Отделно ни изгоря котлето за отопление, а на съседите телевизори и декодери, та чак и домофоните заради това подадено високо напрежение. Но това, да речем, се оправя. Макар да струва доста пари и куп разправии. 
Ето така от един елементарен дъжд и скъсан кабел (който отдавна трябваше да е под земята), можеше да има загинал човек. 
Човешкият живот у нас има все по-малка стойност. Колко хора умират от предотвратими инциденти, от сигнали, на които някой не е обърнал внимание, от бавни институции и липса на контрол и отговорност. 
Само преди ден от дупка на магистрала 15 автомобила спукаха гума. Всеки от тях можеше да се претрепе, защото знаете какво е със 140 км. в час да спукаш гума. Отговорни? Никой. Щели да им “поемат разходите”, т.е. да им платят гумите. 
Затова подавам сигнал до КЕВР срещу ЧЕЗ за тези “проби”. 
Вие, ако имате сигнал за неработеща служба или институция, подавайте. Ако по една или друга причина не искате, дайте го на мен. 
Няма нищо по-нелепо от глупави предотвратими трагични случаи. 
Наше задължение е да правим всичко, за да ги предотвратим. Иначе не сме общество.
А група хора, всеки сам за себе си.
***
Автор: Георги Кадиев, Фейсбук

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.