Актуално
От няколко дни хаштагът "#СолидарностСКарим" (#Solidarity with Karim) е все по-споделян в Туитър и Фейсбук, след кампания, започната от фотографи на свободна практика в Източна Гута, последния бастион на бунтовниците близо до Дамаск.
Сирийско бебе стана символ на солидарност в интернет (видео)

Гост-автор | 21/12/2017

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

 
Снимката на сирийско бебе, загубило едното си око след въздушен удар, нанесен от силите на режима, стана символ на солидарност в социалните мрежи.
Детето е в центъра на придобила популярност в социалните мрежи кампания за солидарност, при която много интернет потребители споделят снимка на самите себе си, в която закриват с ръка едно от очите си, предаде Франс прес.

От няколко дни хаштагът "#СолидарностСКарим" (#Solidarity with Karim) е все по-споделян в Туитър и Фейсбук, след кампания, започната от фотографи на свободна практика в Източна Гута, последния бастион на бунтовниците близо до Дамаск. 

При въздушен удар в този регион на 29 октомври бебето, което тогава е на 40 дни, е тежко ранено в едното око, а майка му е убита, съобщиха семейството му и лекарят, който се е грижил за него.
Кампанията стигна до Съвета за сигурност на ООН. Постоянният представител на Великобритания Матю Райкрофт публикува снимка на самия себе си, седнал на кръглата маса и криещ окото си с ръка.

"Предупреждаваме за опасностите от бездействието, което води до смъртта на още хора. Още училища ще бъдат бомбардирани. Още деца ще бъдат ранени", пише Райкрофт в туита, който придружава снимката.

Той призовава за слагане на "край на бомбардировките и обсадата на Източна Гута".

Турски министри, чиято страна подкрепя в Сирия бунтовниците срещу режима на президента Башар ал Асад, също публикуваха в Туитър снимки на раненото бебе. 
***
Източник: dir.bg
***
А ето как всъщност изглежда новината през погледа и коментара на Daher Lammoth:

"Според статистика на ООН едно на 12 деца в Субсахарска Африка умира преди да навърши 5 години, което прави над 9.2 милиона годишно. А 17.6 милиона деца в същия район остро страдат от недохранване. Само от пневмония, диария и малария годишно загиват 1.3 милиона деца пак в същата Субсахарска Африка. Обаче на никого не му пука за тези деца.

Както и за децата в Йемен, където пак според официална статистика около 80% от тях се нуждаят от помощи, а около 2 милиона мизерстват и гладуват. Само за миналата година над 50000 деца са измрели от глад. Всичко това "благодарение" на бомбадировките на великата демократична С.Арабия и техните съюзници.

За всички тези деца няма да чуете много по телевизията или медиите. А за кои ще чуете? За изфабрикувани драми като тази на Омран в Сирия, или тази на момиченцето Бана. За тях ще прочетете тонове хартия. За да може да се окаже после, че всъщност родителите на Омран подкрепят правителството и че бунтовниците са срутили къщата им, или че бащата на Бана е член на ислямистката групировка ал-Сафуа, която към настоящем вече е част от клона на Ал-Каида в Сирия (Ал-Нусра).

Всъщност това, което се случи в И.Алепо, се повтаря и в Гута, и през последните дни медиите стартираха мащабна кампания по пропаганда, че видите ли САА обстрелват горките "бунтовници", а всъщност се случва точно обратното. Започват да експлоатират и деца: http://dnes.dir.bg/news/siria-siriysko-bebe-26709866?nt=4. Същият сценарий. Същият алгоритъм. Същите точки. Уж в Източен Алепо е имало 400 хиляди души. А се оказаха 100 хиляди. Ползвани като щит. Избягаха само терористите и семействата им. Останалите 80 000 останаха. Сега казват, че има 400 хиляди в Източна Гута. Че трепят деца. Че бомбардират последни болници и училища. Колко трябва да си тъп, за да се вържеш?

САЩ финансира сирийските бунтовници и признава, че е изхарчила половин милиард долара за да ги тренира, но накрая има 4-5 души на разположение (http://www.msnbc.com/…/4-or-5-in-syria-trained-by-us---500m…). Да не говорим за милиардите, които хвърлиха дружките им от С.Арабия, Катар и Турция и те да финансират "умерени", които накрая се оказват все салафити. За да може от територии на бунтовниците, където живеят 9% от населението, да бомбардират останалите 80%, които живеят на "асадски" територии.

Всички тези милиарди можеха да отидат при децата в Субсахарска Африка, вместо да убиват деца в Сирия. Но на никого не му пука за тях. Знаете ли за какво им пука. За тръби, газови. И са готови да използват деца за да убиват деца.

  Други статии от този авторКоментари