Актуално
Сепаратистките партии са на път да потвърдят абсолютното си мнозинство в каталунския парламент, сочат данни от паралелното преброяване след днешните избори, съобщи БНР.
Сепаратистите пак печелят в Каталуния, според паралелното преброяване

Гост-автор | 21/12/2017

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Участието на изборите в Каталуния достигна рекорд от 68,3 процента към 18 часа местно време. Това е 5 процента повече от активността  на миналите избори през 2015-а година. Всички партии призоваваха привържениците си да участват в изборите.

 Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон ще направи изявление два часа след края на предсрочните избори в областта, пише испанското издание El Pais. Пучдемон е кандидат за народен представител на неговата партия „Да за Каталуния“, но тъй като срещу него има повдигнати обвинения за държавна измяна и злоупотреба с публични средства, бившият председател на Женералитета все още се намира в Брюксел, където избяга малко след неуспешния опит за обявяване на независима каталунска република.

 Вотът бе организиран от Мадрид, след като централното правителство задейства чл. 155 от Конституцията на Испания, за да суспендира автономните правомощия на Каталуния, чиито парламент обяви едностранна независимост на 1 октомври тази година. Някои от кандидатите за изборите - включително и отстраненият от длъжност председател на Женералитата Карлес Пучдемон, са изправени пред обвинения за организиране на бунт за ролята им в обявяване на независимостта, което допълнително повишава градуса на напрежението.

  Изборните секции в Каталуния бяха отворени от 9 до 20 часа местно време.
***
Източник: glasove.com Други статии от този авторКоментари