“Весели празници” срещу “Весела Коледа”

“Весели празници” срещу “Весела Коледа”
23-12-2017г.
33
Гост-автор

От няколко години на Запад се води “битка за Коледа”. Тези, които защитават Коледа, религиозен и семеен празник, са на път да загубят срещу онези, за които това е просто момент на веселие с отрязани корени, като тези на елхата. “Весела Коледа” отстъпва пред “Весели празници”.

Доналд Тръмп се включи в играта, приканвайки американците да продължават да казват “Весела Коледа”, което засилва склонността на противниците му да казват “Весели празници”.

Американският изследователски център Pew публикува едно проучване по този повод: през 2013 г. 59 на сто от американците са заявили, че празнуват Коледа като религиозен празник. Този процент е отстъпил с четири пункта: те са вече 55 на сто. По същия начин, така както са твърдели през 2013 г., че ще отидат на църква за Коледа, днес те са вече 51 процента… Значителна промяна за народ, който се слави като религиозен.

Подобна анкета би била още по-лоша във Франция, където секуларизацията е такава, че присъствието на кръст или коледни ясли в публичното пространство е наказуемо от съда. Трябва ли да се учудваме? В зимния брой на Commentaireголемият есеист по съвременните религиозни проблеми Ален Безансон припомня следното: “94 процента от французите бяха кръстени през 1960 г. Днес те са едва една трета. Неделната литургия се посещава от 3 процента от католиците”. Църквата се опита да спре този отлив на хора, но не го ли насърчи с времето? Пренебрегвайки ритуалите, занемарявайки свещеното, не загубиха ли католиците своята идентичност?

Изследователят Хаким ел Каруи, който публикува през януари проучване за исляма във Франция, разкрива, че ние имаме вече повече практикуващи мюсюлмани (2 до 3 милиона), отколкото практикуващи католици (1,6 милиона) - в една страна с християнски корени! В идеологическата битка вътре в исляма надделява салафизмът, превземайки полето на идентичността (посещаването на джамии, носенето на фередже, храната халал).

А освен това има и демография! Гореспоменатият американски изследователски институт ни обещава, че ще преминем от средно 4,9 на сто мюсюлмани в днешното европейското население, на 7,4 на сто за едно поколение - и то без масова имиграция. Весела Коледа!

 Превод от френски: Галя Дачкова
Автор: Франсоа д’Орсивал, “Фигаро
Източник: Glasove.com

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.