Кой се съмнява в гения на Христо Ботев?

Кой се съмнява в гения на Христо Ботев?
06-01-2018г.
431
Гост-автор

Това е публикацията на Александър Симов във Фейсбук, с която изразява гнева си към тези, които дръзват да се усъмнят в изключителността на Христо Ботев:

Някаква гъска от "Да, България" (партия, създадена от американска фондация) била казала, че Ботев не бил нито гениален, нито поет. Честно казано вече нямам сили да реагирам на редовните провокации от страна на такива интелектуални импотенти. Само преди няколко месеца един друг екземпляр от абсолютно същата партия беше написала, че открива ислямистки привкус в поезията на Ботев и че ако той си бе стоял вкъщи, нямало да му се случи нищо лошо. Нищо ново под слънцето - популацията на идиоти процъфтява.
Но днес, когато честваме 170 години от рождението на Ботев, ми се иска да кажа нещо друго. Има едно негово стихотворение, което не знам защо стои встрани от вниманието на електората. То се казва "Ней". Стихотворение за толкова изпепеляваща и страстна любов, че най-накрая прословутият лирически герой си казва наум:
ще умре един от нас -
ил мъжът ти, или аз!
Обичам това стихотворение, защото то разкрива автентичните страсти в душата на Ботев. Това е душа на крайностите, на върховното опиянение, душа, която не знае граници в любовта и не признава никаква среда в омразата. Именно това е политическата сплав на истинския революционер. Именно това ражда мечтателят Ботев. Това сътворява човека, който тръгва на сигурна смърт, убеден, че саможертвата ще възпламени България и ще изстиска от нея демона на робството, но не толкова на чуждото, а на онова вътрешното робство, което като гной се е натрупало в душата. И после казват - не бил гениален. Тъпаци. Ако не беше гениален, той никога нямаше да разбере, че големият проблем не е поробителят, а смирението. Заради това в неговата поезия няма грам ксенофобия, той е наясно с "чуждите гости", но е най-гневен на "нашите", тези, които смучат живота народен. Заради това, казвам го честно, не мога да си представя Ботев в следосвобожденска България. Той не би намерил мястото си в нея. Не би се примирил. Сигурно подобно на Петко войвода щеше да излезе с черен флаг на покрива на къщата си, за да протестира. Това е неговото естествено състояние. Нека в "Да, България" да горят книгите му, ако искат. Аз продължавам да съм огромен фен. Той е най-големият!

Автор: Александър Симов

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.