СМЕСЕН MAGAZINE
Когато порно актрисата Огъст Еймс се самоуби след скандал в Туитър, стана ясно, че съществува голяма пропаст между гейовете и хетеросексуалните в порно индустрията.
Смъртта на една порно звезда

Лентата | 09/01/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Популярната порно актриса Огъст Еймс се самоуби в началото на декември миналата година, след като се замеси в ожесточен дебат за хомофобията и кибер тормоза.
За четири години работа в индустрията, 23-годишната Еймс се е снимала в повече от 270 сцени за големи студиа, с което си е спечелила повече от 600 хиляди последователи в Туитър.
През 2015 година Еймс, чието истинско име е Мерцедес Грабовски, беше номинирана за новоизгряваща звезда на наградите на Adult Video News, известни като Оскарите на порното, а в предстоящите награди за 2018 е номинирана за най-добра актриса. Според патолога на окръг Вентура момичето, което е родом от Нова Скотия, Канада, е намерено в дома си в Калифорния. Властите на окръг Вентура потвърдиха, че Еймс е починала от задушаване чрез обесване.
Нейният съпруг, 43-годишният продуцент Кевин Мур помоли за уважение на личното му пространство, като заяви: „Тя беше целият свят за мен.“ Хиляди колеги и фенове изразиха скръбта си онлайн, наричайки я „най-милият човек на света“ и „красива светлина“.Тогава защо някои от приятелите й публично обвиняват нейни колеги, че са виновни за смъртта й?
На трети декември, няколко дни преди да се самоубие, Еймс е написала следното в Туитър:
„Която и дама да ме замества утре на EroticaNews, да знае, че ще се снима с партньор, който е участвал в гей порно. Мога да кажа...абсолютна глупост. На агентите наистина ли не им пука за тези, които представляват? Аз си върша домашното по отношение на тялото си.“
Тези, за които говори Еймс в порно средите се наричат „кросоувър актьори“, тоест цисджендър* мъжe, които се снимат с цисджендър жени и цисджендър мъже или с трансексуални жени (транс мъжете остават извън картинката, също и цис жените, които се снимат с други цис жени). Някои от порно актьорите и агентите подкрепят това, което е написала Еймс, че кросоувър актьорите са по-застрашени от полово предавани инфекции, отколкото хетеросексуалните актьори мъже. Други считат този стандарт за хомофобски и неотговарящ на действителността за риска от венерически болести.
Еймс бързо стана проводник за хората от индустрията и извън нея, които искаха да изкажат мнение.
На следващия ден порно звездата Джесика Дрейк написа в Туитър: „Актьори, чукайте, когото си искате…но ако отхвърляте хора, които са снимали няколко гей или кросоувър сцени, значи логиката ви куца.“ Дрейк посочи също, че дискриминацията против хора според тяхната идентичност или минало, не дава по-добра защита от изследванията, предпазните средства и PreP (медикаменти против ХИВ), но допринася за една болезнена стигма.Според Коалицията за свобода на словото (националната търговска асоциация за индустрията с филми за възрастни), всяка компания, в която се снима хетеросексуално съдържание изисква от всички модели да обновяват тестовете си за полово предавани инфекции, за да са годни за работа. Актьорите от хетеросексуалния жанр (който се състои от секс между хетеросексуални и противно на логиката от секс между две жени), трябва да изпълняват този протокол на всеки 14 дни. Някои компании позволяват на актьорите да избират дали да ползват презервативи за различни сцени, докато други, например Wicked Pictures изискват презервативи за всяка сцена плюс изследванията. Някои компании, които снимат секс между мъже не изискват да се правят изследвания, но държат на презервативите.
„Работила съм с кросоувър, гей и транс актьори“, добавя Дрейк. „Ако заради това отпадам от Вашия списък, значи въобще не искам да работя с Вас“.
Дрейк, която е в индустрията от края на 90-те, е известна с подкрепата си към ЛГБТ общността. Тя е една от 19-те жени, обвинили Доналд Тръмп в сексуален тормоз. По-късно тя изясни, че не е споменала Еймс по име и че е изказвала мнението си преди и все още държи на него.
Друга порно звезда, актьорът Джакстън Уийлър, който е цис мъж и се идентифицира като пансексуален* е изпратил туит на Еймс на пети декември: „Светът очаква да се извиниш или да глътнеш хапче с цианид. Или това, или ние ще го изпием.“
Еймс не променила мнението си за безопасността и правото да работи и спи, с когото си избере. Последният й туит от четвърти декември е: „Майната ви на всички“. Тялото й беше намерено на пети декември.Когато излезе новината за смъртта й, много от хората, които бяха наясно със спора, решиха, че тя се е самоубила заради него.
Порно иконата Джена Джеймисън, която по-рано през 2017 се подигра на транссексуалния модел на Плейбой Инес Рау, коментира пред сайта The Blast: „Много съм разочарована от някои хора в индустрията. Също така съм шокирана и разтревожена заради няколко ЖЕНИ, които подклаждаха нападките срещу моята приятелка Огъст. Нейната кръв е по ръцете им“.
Дрейк отговори на това в няколко туита: „Видях, че някой е отворил дума за кросоувър актьорите и реших да публикувам разсъжденията си без да искам да навредя на Огъст“. В изявление за списание Ролинг Стоун Дрейк каза: „Моите туитове показват фактите, както и начина, по който се чувствам. Не смятам да правя повече коментари за момента от уважение към Огъст, семейството и приятелите й."
„Не подкрепям някой да бъде тормозен онлайн до такава степен, че да посегне на проклетия си живот“, каза Уийлър пред Newsweek. „Написах ужасен коментар в опита си да кажа, че просто искаме извинение…чувствам се като най-ужасният човек на света“.
Според много хора от порно индустрията, двойните стандарти за „кросоувър“ въпроса изникват постоянно, защото са останали от времето, когато е имало по-малко информация как да се предотврати разпространението на ХИВ.„Не вярвам, че Огъст е била хомофоб, а че я накараха да се страхува заради разпространението на едно недоразумение“, казва Майкъл Вегас, бисексуален цис мъж, който е снимал сцени с Еймс. Вегас казва, че са го „нападали“ и връщали от снимки с хетеросексуални жени в последния момент, щом разберат, че някога се е снимал в гей сцени. Той подозира, че някои мениджъри насаждат този страх, за да насочат бизнеса върху мъжете модели, които представляват.
Въпреки че „тормозът я доведе до самоубийство“ звучи добре като заглавие, психичните проблеми на Еймс не са се появили изневиделица. В началото на миналата година тя гостувала в радио предаването за порно актьори Holly Randall Unfiltered и споделила, че е страдала от биполярно разстройство и депресия и много трудно намерила терапевт, който да разбира проблемите на секс работниците.
„Като секс работници ние представяме една наша въображаема версия и я даваме за публично ползване“, казва Тори Лъкс, порно звезда и доминатрикс. „Обикновено не обсъждаме психичните си проблеми, за да не развалим фантазията, с която си изкарваме хляба.“
Цис актьорът Уил Хавък, който е считан за кросоувър, защото се снима с цис и транс жени, казва, че се обидил от изявлението на Еймс и други подобни. „Порно актьорите имат толкова много контакти с хора, които не са тествани, независимо дали са хетеро- или хомосексуални и това остава скрито от камерите. Затова е доста лицемерно, дори и да не го осъзнават, когато кажат, че няма да снимат с кросоувър партньори“.
Транс актьорът Стефани Спешъл казва, че вижда резултата от подклажданите стереотипи в своята част от индустрията и повтаря коментарите на Вегас, че някои мениджъри нарочно казват, че работата с кросоувър партньори е в ущърб на здравето или бранда. „Всеки има право да откаже да работи с някого“, казва тя. „Въпреки това имайте предвид, че ако някой е дошъл на снимачната площадка за Ваш партньор, той трябва да се подложи на същия тест, както и Вие, за да бъде там.“
Наблюденията на Спешъл разкриват недоразумението в центъра на този стереотип – че начинът да се предпазиш от ХИВ и други болести е да не правиш секс с определен тип хора. Туитът на Еймс взриви общността, защото направи паралел между гей секса и заболяванията, а ЛГБТ общността се бори с този паралел от 40 години.
„В центъра на този проблем е пропастта, която има между хетеросексуалните и хомосексуалните представители на индустрията“, разяснява Миа Лий, президент на Комитета за защита на актьорите от индустрията с филми за възрастни (Adult Performer Advocacy Committee (APAC). „Страхът от непознатия живот на другите актьори незаслужено се асоциира с хомосексуалните и транссексуалните актьори в индустрията. Ето защо имаме достъп до една и съща система за изследвания“.
Въпреки че APAC и Коалицията за свобода на словото се опитват да създадат общност и съберат подкрепа, дори и успешни звезди като Еймс могат да се почувстват безпомощни.
„След трагедията със смъртта на Огъст Еймс, видях, че много актьори почнаха да пишат за проблемите си с психиката, за да дадат гласност“, казва Лий, като отбелязва, че актьорите са казали, че страдат от депресия, тревожност, пристрастявания и посттравматичен стрес. „Стигмата, страхът и травмата остават през поколенията и трябва да се борим чрез образование, ненасилствена комуникация и широкоскроеност.  Не трябва да се поддаваме на насилието в онлайн общуването и трябва да виждаме един в друг всички нюанси на индивидуалността си“.

 *Цисджендър – Хората, чието чувство за собствен пол съвпада с биологичния им пол. Например, лице, което е с първични полови белези на жена и се самоопределя като жена.

*Пансексуален – Човек, който е привлечен от другия без значение неговия пол и джендър идентичност.

Източник: www.rollingstone.com 

 

 

 

 

 

 Други статии от този авторКоментари