Актуално
Наследникът на Тетевенския Ротшилд гостува в предаването „Фамилно“
Д-р Милен Врабевски: Все още у нас чорбаджиите ги броят за лоши хора

Лентата | 10/01/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Д-р Милен Врабевски е потомък на българския общественик, революционер и съратник на Васил Левски – хаджи Станьо Врабевски. Той продължава делото на рода си като основател на Фондация „Българска памет“ , която инвестира в национални приоритети, сред които са борбата с демографската криза, интеграцията на българските общности от историческата диаспора, изграждането на икономика на знанието и утвърждаване на националното чувство у младите хора в България.
„Хаджи Станьо е бил първи кмет на Тетевен след Освобождението и ако кажете в Тетевенско лоша дума за него, не ви чака нищо добро“ – каза в предаването  "Фамилно" по Bulgaria On Air потомъкът на знаменития възрожденец.
Хаджи Станьо Врабевски е бил председател на Тетевенския частен революционен комитет и около участието му в Арабаконашкия обир все още има неясноти. След разкриването на аферата е арестуван и разследван от Софийска извънредна следствена комисия. На въпроса„...Ами ти, бре, хаджи, защо...? Какво ти трябваше? Нали всичко си имаш? Той отговаря: „...Свобода на България ми трябва, ефенди...“
Осъден е на заточение в Диарбекир, откъдето успява да избяга и да се завърне по-късно в България с руска военна част по време на Руско –турската война.

***
Източник: www.bgonair.bg 

 Други статии от този авторКоментари