Как да се спасите от ФБ цензурата?

Как да се спасите от ФБ цензурата?
12-01-2018г.
50
Гост-автор

Tatiana Christy поведе битка с Фейсбук. Журналистката, живееща в САЩ, е подготвила подробен материал за механизмите, които се ползват в социалната мрежа Фейсбук, за да заглушават критичните към властта гласове. С описателен статус във Фейсбук тя дава и някои съвети - как да се предпазим от троловете и да запазим профила си. 
Полезно четиво:

Приятели, нямах време да кажа вчера колко много съм благодарна за десетките съобщения и добри пожелания, които ми изпратихте в моето принудително отсъствие. Няма как да мога да отговоря на всички, затова пиша това.
На първо място искам да кажа, че войната с критиците на властта в България е реална и брутална, особено с хора, които имат много последователи и могат да формират обществено мнение. Опитът да ме ликвидират от Фейсбук беше съвсем реален и добре оркестриран. Фейсбук е пробит в това отношение. Да си върна завинаги ликвидирания профил беше ужасно трудно, отне доста време и доста тропане по масата от моя страна. Много помогна, че съм човек от медиите, който има стоманената закалка и търпение да преследва хора до дупка за отговори. Фейсбук е неимоверно трудна мишена. Но най-вече помогна, че в свободна държава като САЩ, медиите са истинска четвърта власт, с която никой не смее да се саморазправя както в България. Има респект към медиите в свободните общества. Та скоро излиза подробния ми материал за Фейсбук и троловете. Научих страшно много неща за системата им – има начини да се предпазите от членестоногите. 
Ето няколко съветапърво, избягвайте да употребявате незензурен език и думи свързани с хомофобия, ксенофобия, неща свързани с нацистки символи – дори и в кавички, дори когато цитирате някой наш имбецилен политик. Не ре-поствайте снимки, които биха се сметнали за нарушение от клетата ФБ платформа – едно от многото ми блокирания беше заради това, че пуснах нацистката снимка на един от многото ни политици, които се кефят да ходят облечени в нацистки униформи. Троловете това търсят. Второ, сложете си всички стари постове да бъдат видими само за приятели (това, разбира се не е гаранция, защото може да имате и приятели-тролове без да знаете, но това намалява достъпа на външи хора до постовете ви – виж картинката). Трето, прочистете целия си профил – има лесен начин за това – отидете в Activity log (виж снимката) и търсете в целия ви профил думи, които биха нарушили ФБ стандартите. Троловете така правят и докладват. Когато има специална важна поръчка, троловете си разпределят един цял профил по месеци между няколко и ровят като плъхове из статусите ви, гледайки да се закачат за нещо.

{BANNER_ID-3}


Също така троловете разчитат и на невменяеми ревюъри, които могат да бъдат много тъпи и/или купени за по-специални случаи. Ревюърите работят за много малко пари в центровете за цензуриране на съдържанието на ФБ и са назначени от трета страна – не от Фейсбук. Вероятността да има вътрешен пробив не е малка, имайки предвид какво се случи с моите профили. (макар, че за това имам само предположения, тъй като Фейсбук не е разговорлив за подробностите на атаката срещу мен.) Разбира се, ако правителството реши, че вашият профил им е неудобен, там става по-трудно за блокираните, защото службите за сигурност говорят директно с Фейсбук и тогава вие зависите от някакъв Фейсбук бюрократ да реши съдбата ви. Но, слава богу, след моето разследване, на България са й сложили червен флаг – като страна с голяма тролска активност срещу критиците на властта и ще разследват. (Жалко, че от това отново ще страда имиджа на България, но имбецилите, които оперират както през тоталитаризма, това естествено не ги интересува). С това, с което съм особено горда, е че накарах Фейсбук да флагнат и да проучват профилите на хората в България, които непрекъснато биват блокирани по политически причини – на Атанас Чобанов, Николай Хаджигенов, Христо Комарницки, Манол Глишев, Самуил Петканов и отец Рафаил. По техния случай получих това съобщение: „We are also in the process of taking a deeper look at some of the other accounts you flagged for us. We will not be able to discuss details about other people’s accounts with you, but generally I can say that in some instances we have made mistakes (and since restored content and removed suspensions).”
Това означава, че на докладващите членестоноги ще им е по-трудно да си вършат пъкленото дело. Важното, е че вече имам изграден канал за комуникация с Фейсбук и че Фейсбук прие на сериозно нещата, за които го информирах, независимо, че не ми отговориха на много въпроси.
Но при всички положения, човек трябва и сам да се предпазва и да, за съжаление, самоцензура е необходима, особено за хората, които са на мушката на приматите във властта, които не знам защо са си въобразили, че могат безнаказано да прилагат методите на комунистическа репресивна машина в днешно време. Не са познали!
Това е накратко. Ще има подробна статия на английски и скоро ще има други развития. Но исках да спомена тези неща, за да вземете мерки, ако ви се наложи.

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.