Актуално
След като 140 години умираше, прободена на сцената, героинята циганка от операта „Кармен” получи шанс да си отмъсти в новата италианска продукция, като вместо това застрелва любовника си.
Променят операта "Кармен" - имало "насилие над жени"!

Лентата | 12/01/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

След като 140 години умираше, прободена на сцената, героинята циганка от операта „Кармен” получи шанс да си отмъсти в новата италианска продукция, като вместо това застрелва любовника си.
Световноизвестната опера от френския композитор Жорж Бизе, чиято премиера е през 1875 година, вече ще има нов край, за да постави акцент върху борбата против насилието над жени в Италия.
В най-новата версия, написана от италианския режисьор Лео Мускато, кокетната и огнена Кармен не е убита от любовника си Дон Хосе, когото отхвърля заради един тореадор, а самата тя го застрелва.
Директорът на флорентинската опера Teatro del Maggio Musicale Foundation Кристиано Шиаро каза, че обсъдил с Мускато да променят операта, за да има по-модерен край.
„Във времена, в които обществото ни застава против убийствата на жени, как бихме могли да аплодираме убийството на жена на сцената?”, пита Шиаро.
По данни на италианския национален статистически институт една от три италианки на възраст между 16 и 70 години е преживяла физическо или сексуално насилие през 2014, а 149 жени са били убити през 2016, половината от които от настоящи или бивши партньори.
През 2012 ООН обяви, че насилието срещу жени остава „значим проблем в Италия” и нарече домашното насилие „най-разпространената форма на насилие в Италия”.
Оттогава правителството въведе по-строги закони, но насилието над жени продължава да съществува в патриархалната култура, казва Шиаро.
„Нашата опера е опит да подчертаем тормоза и насилието над жените в Италия, където често се случва жена да бъде убита”, добавя Шиаро.
Паоло Антонио Клун, говорител на операта, каза, че новата версия на „Кармен” заема позиция, защото като изкуство операта има и социална роля.
„Театърът трябва да има етична и социална функция. Трябва да предаде послание против насилието”, казва Клун.

***
Източник: www.reuters.com 

 Други статии от този авторКоментари