Актуално
По последни данни въпреки че половината от милиардното население на Индия няма тоалетни, около 53,2% от тях притежават мобилни телефони. Причините за нехигиеничната практика се коренят в културата, традициите и неграмотността. В северните части на Индия, където има повече села, хората казват, че предпочитат да ходят навън.
Страната на неограничените изпражнения

Лентата | 18/01/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Помните ли как бедняка-милионер от филма на Дани Бойл пропадна в мръсотията на една селска тоалетна? Това е реалността за близо 950 милиона души по света, които живеят без нормални санитарни условия, а здравето им е заложено на карта.

***
Проблемът не е в липсата на тоалетни, а това, че няма тоалетни, които хората искат да ползват. Резултатът: милиони смъртни случаи и болести.
Процентът на хората, които ходят на тоалетна на открито, е намалял от 1990-та до 2015-та и то най-много в най-малко развитите страни. И все пак около 950 милиона души все още прибягват до тази опасна за здравето практика, а нарастването на населението само допринася за това.
В глобално ниво, хората, които се изхождат навън живеят в селските райони. В Индия обаче, се увеличава и броят на бедните хора от градските гета без тоалетни. С нарастването на населението все повече селяни отиват в градовете, в които няма дори отходни тръби и пречиствателни станции. 157 милиона души в индийските градове нямат безопасна и самостоятелна тоалетна.
Прагя Гупта, която работи в благотворителна организация по хигиенните въпроси казва, че това е голяма възможност. „По-лесно е да промениш поведението в гетата, защото нуждата е точно пред лицето ти.“
По последни данни въпреки че половината от милиардното население на Индия няма тоалетни, около 53,2% от тях притежават мобилни телефони.
Причините за нехигиеничната практика се коренят в културата, традициите и неграмотността.
В северните части на Индия, където има повече села, хората казват, че предпочитат да ходят навън. Причината, която дават е, че е „по-здравословно“, естествено и дори е въпрос на ценности.
На картата по-долу в тъмно са отбелязани държавите с най-много хора, които се изхождат на открито. Това са Индия, Еритрея, Южен Судан, Нигер, Чад, Буркина Фасо, Сао Томе и Принсипи, Соломоновите острови, Бенин, Того и Намибия.

Жените са принудени да ползват единствената работеща публична тоалетна:

***
Източник: www.nationalgeographic.com Други статии от този авторКоментари