Солидарност към мюсюлманките с "Аллах Акбар" на уста

Солидарност към мюсюлманките с
21-01-2018г.
19
Лентата

Вчера, 20 януари, в САЩ и други държави по света се проведе „Походът на жените 2018” или т.нар. Women’s March 2018. Своеобразният протест срещу управлението на Доналд Тръмп се организира за втори път, точно година след първия, когато хиляди протестираха срещу встъпването му в длъжност.
Стотици хиляди жени изпълниха улиците на градовете в САЩ, а в Европа, Азия и Африка техните съмишленици също излязоха да протестират.
Американските власти изчисляват, че в Ню Йорк е имало близо 100 хиляди души, а в Лос Аджелис 300 хиляди.

Едно от нещата, срещу които протестиращите се борят, са решенията на Тръмп за репродуктивното здраве и позицията му против абортите.
Протестите обърнаха внимание не само на скандалите със сексуалния тормоз и насилието към жените в САЩ и по света, но и насилието към жените мюсюлманки.
По този повод Ви припомняме едно видео от януари 2017-та, в което протестиращи жени в Берлин са си сложили хиджаб и скандират „Аллах Акбар”. Вижда се, че държат плакати с надписите: „Спрете бялото превъзходство”, „Котенцето отвръща на хващането*", „Любовта потъпква омразата” и „Берлин е с вас”.

В друг откъс се виждат жени, вероятно американки, които вземат участие в мюсюлманска молитва.
В обяснението се съобщава, че участнички в протеста във Вашингтон от 2017-та са носили хиджаб, за да покажат солидарност към мюсюлманските жени.
Една от организаторките на протеста е политическата активистка Линда Сарсор, която е дете на палестински имигранти в Ню Йорк. Сарсор е принудително омъжена на 17 години и ражда три деца преди да навърши 30.
Коментарите под видеото критикуват демонстрациите и твърдят, че слагайки си типичното женско покривало за глава на мюсюлманките, протестиращите по никакъв начин няма да помогнат на жените в ислямския свят.
„В името на междурелигиозното разбирателство, тези американки с добри намерения, биват подлъгани от мюсюлмани, които претендират, че честта на жената лежи в нейното „целомъдрие” и настояват всяка жена да носи хиджаб. Моля Ви, направете следното: не носете кърпа за глава от „солидарност” към идеологията, която потиска гласа ни и приравнява телата ни с „честта”. Вместо това застанете зад нас срещу ислямистката идеология, която изисква да покриваме главите си”, пишат две мюсюлманки на име Азра Номани и Хала Арафа в статия на вестник „Вашингтон поуст” от декември 2015-та.

***

*Игра на думи, която иронизира изказването на Доналд Тръмп, че харесва красивите жени, позволява си да ги целува, а те му разрешават всичко, защото е известен. „Може да правиш всичко, дори да ги хванеш за котенцето”, беше една от скандалните му фрази.

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.