Джордж Сорос: Фейсбук и Гугъл са заплаха за обществото

Джордж Сорос: Фейсбук и Гугъл са заплаха за обществото
26-01-2018г.
27
Лентата

"Минно-петролните компании експлоатират физическата среда; социалните медии експлоатират социалната среда", каза унгарско-американският бизнесмен в речта си на форума.
"Това е особено лошо, защото социалните медии оказват влияние върху начина, по който хората мислят и се държат, без дори да си дават сметка. Това има сериозни неблагоприятни последици върху функционирането на демокрацията, особено върху честността на изборите", заяви Сорос.
По думите му социалните медии "мамят потребителите си, като манипулират вниманието им и го насочват към собствените си търговски цели" и "умишлено пристрастяват към предлаганите от тях услуги". Според него тяхното влиянието е особено вредно за юношите.
"Силата да насочват вниманието на хората все повече е концентрирана в ръцете на няколко компании. Необходими са реални усилия, за да се отстоява и защитава това, което Джон Стюарт Мил нарича "свобода на ума", добави в речта си милиардерът.
Той предупреди за "още по-тревожната перспектива" богатите на данни интернет компании, като Фейсбук и Гугъл, да обединят системите си за корпоративно наблюдение с държавното наблюдение - тенденция, която вече се наблюдава на места, като Филипините.
"Това може да доведе до мрежа от тоталитарен контрол, подобен на който дори не можеха да си представят Олдъс Хъксли или Джордж Оруел", каза той.
Компаниите, които той описа като "все по-мощни монополисти", едва ли ще променят поведението си без регулиране, добави Джордж Сорос.
"Интернет монополистите нямат нито волята, нито склонността да защитават обществото от последиците от своите действия. Това ги превръща в заплаха и регулаторните органи трябва да защитават обществото от тях ", каза той.
Джорд Сорос използва Световния икономически форум в Давос, за да обяви: "Дните им са преброени".

***
Източник: www.glasove.com

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.