Автор на фалшиви новини разказва...

Автор на фалшиви новини разказва...
26-01-2018г.
25
Лентата

Вече една година пиша статии за крайнодесни американски сайтове. Не съм си го поставял за цел. Всичко започна през октомври 2016, когато завършвах докторантура в Лондон. Парите ми свършиха, затова се принудих да пиша, за да си плащам наема.
Първите ми задачи бяха да пиша фалшиви отзиви и описания на парфюми за Amazon. Един надежден клиент ме свърза с човек, който притежава няколко сайта. В един от тях се качват новини и отзиви за оръжия.
Никога не съм виждал оръжие на живо, още по-малко пък да съм ползвал, но приех работата. В сайта се публикуват отзиви за оръжейни аксесоари и към всеки продукт има линк към Amazon. Клиентът ми получава пари за всеки генериран клик. Има хиляди такива сайтове. Писал съм фалшиви отзиви за бебешки продукти, принтери и секс играчки.
Първоначално ми плащаха 20 долара за хиляди думи. Когато сайтът почна да печели повече, и хонорарът ми се увеличи. Сега получавам три пъти повече от първоначалната сума. Никога не съм се срещал с клиента, но веднъж в месеца обсъждаме приоритетите. Той е млад американец и не си пада по оръжия. Пишем с няколко псевдонима, които са измислени така, че да звучат реалистично на десните ентусиасти за оръжия. Това са предимно пенсионирани мъже, които имат връзки с армията. Пиша около 15 часа на седмица и изкарвам 2,400 долара на месец. Нямам договор и никаква гаранция, че ще продължа да работя в бъдеще, но ме устройва. Все още довършвам онази докторантура.
Наскоро опитахме да вдигнем рейтинга на сайта в Google. Това става като пишем за други сайтове, които се посещават от фенове на оръжията, и слагаме тайно линк към нашия сайт. Това е против правилата, затова трябва да скриеш линка навътре в средата на дебел параграф, за да не забележи никой.

{BANNER_ID-3}

Въобще не съм съгласен с нещата, които пиша. Често се отчайвам от невежеството, което се показва. Само веднъж писах за расистки сайт. Беше статия, в която се говореше за „тях“, като се визираше чернокожите хора. Това беше единственият път, в който се замислих какво работя.
И все пак нямам морален проблем с това. Иска ми се да имах силен аргумент да обясня защо това, което правя, не е лошо. Аз допринасям за невежеството и омразата, но не мисля, че хората са умрели в резултат на работата ми. Може би съм по-голям нихилист от другите, но в крайна сметка това е работа, от която получавам добри пари.
Моята роля е да предлагам крайнодясна интерпретация на новините. Въпреки че не вярвам в съдържанието на статиите ми, не го броя за лъжа.
Вероятно статиите ми се считат за фалшиви новини. Напоследък много се говори по темата, според мен това е просто новото име на един стар феномен. Смятам, че от всеки човек зависи да чете критично. Моите статии продават аксесоари за оръжия, а целта на новините е да продават вестници. Не виждам голяма разлика.
Ще работя за този клиент още шест месеца, а тогава вече ще съм завършил докторантурата и ще съм спестил достатъчно за пътуване. Тогава ще си намеря първата прилична работа от пет години. Само че, ако рейтингът ми продължи да се увеличава, ще продължа да пиша за този клиент. Това са лесни пари.

***
Източник: www.theguardian.com

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.