Пеевски на светло в Брюксел

Пеевски на светло в Брюксел
26-01-2018г.
58
Лентата

"Господин Пеевски притежава само "Телеграф", сайтът "Монитор", седмичника "Политика", регионалния "Борба" и един спортен," натъртва Любомира Будакова, гл. редактор на в. "Монитор" - "няма телевизии, радиостанции, разпространение". Будакова представи алтернативната гледна точка за медийната свобода в България, по време на кръгла маса, организирана в Брюксел от германската фондация "Европейски център за преса и медийна свобода" (ЕЦПМС). Според нея, всички, които твърдят, че депутатът от ДПС, освен изброените медии, притежава или контролира и други медии или разпространението на вестници, произвежда фалшиви новини.
Сцената се разигра пред представители на "Репортери без граници", "Комитета за защита на журналистите", експерти от Съвета на Европа, членове на политическите кабинети на европейски комисари, дошли да чуят за постепенното задушаване на свободата на медиите и медийния монопол в България.
Ситуацията беше представена от Съюза на българските издатели (в който членува "Икономедиа"), Асоциацията на европейските журналисти – България и Съюза на българските журналисти. Експертите бяха дошли, за да се запознаят с ефектите от концентрацията на медийната собственост, причините поради които България се срути за последните десет години от 36 на 109 място по медийна свобода в класацията на международната организация "Репортери без граници", както и за продължаващите заплахи срещу журналисти, представени от репортера на "Бивол" Димитър Стоянов.
Какво по-добра среда за развенчаване фалшивите новини. Само че както всеки опит за прикритие на налагания от депутата от ДПС Делян Пеевски, с активната помощ на държавата, медиен монопол, и този тромаво пропада. Този път обаче пред публика, която се вълнува от свободата на медиите и новинарските манипулации.

Препоръки за спешни действия на "Европейски център за преса и медийна свобода"
1. Правителството да вземе мерки, за да гарантира плурализма на медиите.
2. Европейските фондове за комуникационни цели да не бъдат разпределяни само в приятелски на властта медии.
3. Независимите журналисти в България са под заплаха. Настояваме правителството да гарантира сигурността им.

След като ръководителката на отдел "Европа" в "Репортери без граници" Полин Адес-Мевел, бивш журналист с дългогодишна практика в Агенция франс прес (АФП), участва преди няколко седмици в представянето в София на "Бяла книга за свободата на медиите в България" и даде интервю по темата за bTV, на нея започват да и се случват странни неща. Първо в. "Телеграф" намира във факта, че тя започва кариерата си като репортер за АФП в Москва в края на 80-те г. на миналия век, намесата на някаква мистериозна червена ръка. След това, в офиса си в Париж Адес-Мевел получава писмо със заплашителен тон, заради твърдението на "Репортери без граница", че 80% от разпространението на вестници се контролира от Пеевски – публична тайна в България. Според Люба Будакова в писмото нямало заплахи, тъй като просто искало да опровергае фалшивата, според нея, новина.
Интересното обаче, както отбелязва Адес-Мевел, е че писмото, което е получила, идва от "Канал 3" – телевизията, която (формално) няма нищо общо с Пеевски, който имал само шест вестника.
Случката демонстрира как ловците на фалшиви новини от медиите в орбитата на Делян Пеевски лесно свалят прикритието си, оплетени в собствените си конспиративни теории. Тя показва и, че на тях не им пука особено много да се прикриват, тъй като, така или иначе никой в България няма да се заинтересова от проблема с медийната концентрация или да тръгне да опровергава плоските "алтернативни" факти, които те разпространяват.
Българските медийни практики обаче стават все по-ясни в Брюксел. Не че това ще доведе до реална промяна в България, но спомага за диференцирането на медиите в страна, на които вече не се гледа като единна и неразбираема маса. Затова и все по-често ще започнат да се отправят препоръки към България да направи нещо и да разбие наложения медиен монопол.

***
Източник: www.capital.bg

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.