Израелците подкрепят депортацията на мигранти от Африка

Израелците подкрепят депортацията на мигранти от Африка
09-02-2018г.
19
Лентата

Мнозинството израелци подкрепят плана на правителството да депортира мигрантите от Африка в трета държава. Това показва допитване на Института за демокрация в Израел и университета в Тел Авив.
Две трети от запитаните (65.9%) подкрепят плана, само че има разминаване между израелските евреи, 69% от които го подкрепят и израелските араби, от които 50% са за депортацията. Значителни разлики има и между подкрепата на десните – 78%, центристите – 35% и левите – 25%.
Разликата се смалила, когато ги попитали дали властите трябва да ускорят процеса на преглеждане на молбите за подслон, подадени от мигранти от Судан и Еритрея и дали да позволят на тези, чиито молби са одобрени да останат в Израел. Около половината (49.8%) са се съгласили, докато 43.2% не са били съгласни, а останалите не са дали отговор.
Колкото до аргумента, че „Израел, като държавата на евреите, които през цялата история са страдали от насилие и са били преследвани, и са търсили убежище в други страни, трябва да покаже солидарност към другите нации и да позволи на търсещите убежище да останат“, повече от половината (55.2%) не са съгласни.
Почти три-четвърти (72.2%) от израелците казват, че управлението на Доналд Тръмп в САЩ е про-израелско, 3,1% считат, че политиката му е про-палестинска, а 14,4% смятат, че е неутрална.
Тези резултати доста се различават от проучванията при управлението на Барак Обама. Например, през 2011-та година само 14% от израелците са казали, че САЩ са про-израелски настроени, 31% отговорили, че са про-палестински, а 46%, че са неутрални.
Израелците са поравно разделени по отношение на твърдението, че усилията на президента Бенямин Нетаняху са подобрили положението на Израел на международно ниво – 45,9% са съгласни, а 46,2% не са.
Проучването е проведено сред 600 възрастни израелци на 30 и 31 януари от института Мидгам.

***
Източник: www.jpost.com

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.