Актуално
Всички предавания на BiT са спрени от днес. В ефир остават само новините на телевизията, а между тях се излъчват записи на стари предавания, съобщи OFFNews. Решението е на новото ръководство на медията, което се срещна за пръв път с екипа малко преди обяд. По време на разговора станало ясно, че ръководството харесва само новинарската част от програмата и затова засега остава само тя.
BiT спира всички предавания от днес

Лентата | 09/02/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Всички предавания на BiT са спрени от днес. В ефир остават само новините на телевизията, а между тях се излъчват записи на стари предавания, съобщи OFFNews. Решението е на новото ръководство на медията, което се срещна за пръв път с екипа малко преди обяд. По време на разговора станало ясно, че ръководството харесва само новинарската част от програмата и затова засега остава само тя.
Предаването "Просто Диков" също пада от ефир. Засега въпросът за оставането на Сашо Диков в медията стои отворен. Следващата седмица предстоят преговори с него, научи OFFNews. Освен водещ на обзорно предаване, Диков досега бе и програмен директор на BiT.
Вчера бе официално съобщено, че телевизията е продадена от създателите си - братята Павел и Румен Вълневи, на нов инвеститор. Неговото име не бе посочено в съобщението за смяната на собствеността, но според различни източници това е телевизионният продуцент Мирослав Янев.
OFFNews се свърза с него и той потвърди новината, като каза, че повече информация ще даде по-късно през деня.Новината за спрените предавания изненада екипа на BiT. Само до преди няколко часа никой от журналистите не подозираше толкова рязък обрат.
Тази сутрин журналистката Полина Паунова, която води по BiT със Силвия Великова предаването „Хайд парк“, обяви във фейсбук профила си, че ще има предаване тази събота, а при пръв опит за цензура би напуснала.  Малко по-късно Полина Паунова съобщи, че в общ час с нея и Силвия Великова новият собственик ги информирал, че предаванията се спират до второ нареждане.
Николай Марков – бивш служител на НСО - пък съобщи, че в 11 ч е трябвало да гостува заедно с адвокат Марин Марковски в предаване на медията. Вместо да бъде поканен в студиото, той станал свидетел на следната картинка:

На влизане на паркинга на телевизията с автомобила ми в 10.45 часа, бях засечен от кортеж луксозни возила, управлявани от здрави гологлави интелигенти, които охраняваха новия собственик. С влизането си в телевизията беше издадена светкавична заповед за прекратяване на всички предавания освен новините. Настана хаос и объркване, който съм преживял и в ТВ7, лично. Видимо, теорията на жеста не е позната на тъмните балкански субекти!
Така стоят нещата в почти европейската ни държава,свободата на словото, независимите медии и никак независимите от властта новоназначени олигарси...

Телевизият BiT бе създадена през 2014 г. от братята Вълеви. Двамата предприемачи са емигранти в САЩ, където имат бизнес в транспортния сектор. Преди години решават на създават телевизия за емигрантите ни. Професионален двигател на медията при създаването ѝ е Нери Терзиева, а в нюзрума като кореспондент в САЩ е привлечена Ралица Василева, която дълги години бе новинар в CNN International.
Телевизията претърпя няколко трансформации – Нери Терзиева се раздели с нея, профилът бе променен на новинарско-развлекателен, а като програмен директор бе привлечен Сашо Диков. От месеци се говори, че предстои телевизията да бъде продадена, а за кандидат-купувачи се спрягаха „обичайните заподозрени“. Засега в Търговския регистър новият собственик не е отразен.
За Мирослав Янев е известно, че от години се занимава в продуцентска дейност. Работил е за популярни тв предавания на bTV, Нова, Tv7 и др. Снимал е сериали, клипове и филми.
Янев оглавяваше продуцентската компания MediaPro Entertainment. Към момента тя няма дейност, а преди години правеше вътрешните продукции на bTV. Нейни са сериалите "Домашен арест", "Къде е Маги?", "Кантора Митрани" (TV7). Компанията е работила и по реализацията на “Lord of the Chefs”, „Гласът на България”, “Шоуто на Слави”, “Комиците”, Нека говорят … с Росен Петров”, “Модерно”, “Survivor” 1,2,3,4, “Music Idol” 1,2,3, “Dancing Stars” 1, 2, “Размяна на съпруги”, телевизионният сериал „Тя и той” и други.

***
Източник: glasove.com Други статии от този авторКоментари