Актуално
Описвайки идеите и постиженията на режима, в един момент О’Брайън казва: "Вече рушим начина на мислене, останал ни отпреди революцията. Разкъсахме връзката между деца и родители, между човек и човек, между мъж и жена." Именно това унищожаване на връзките е и най-характерният белег на епохата, в която живеем днес. Днес либералната идеология, за разлика от предходните идеологии, не просто предписва на човека какво да прави или какво да не прави - а променя самия човек. Опитва се да променя човешката природа!
Пророческата "1984" на Оруел

Гост-автор | 09/02/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Любомир Сирков, Фейсбук:

Колкото и да е невероятно, Оруел в "1984" е успял да предвиди дори и Истанбулската конвенция.
В книгата много интересен е диалогът между овластения О'Брайън и арестувания и измъчван Уинстън. В хода на този разговор от своята властова позиция О’Брайън разкрива някои особености на описания в "1984" тип власт (и тя не е, както ни внушаваха на времето, "тоталитаризъм" - а нещо следващо). Описвайки идеите и постиженията на режима, в един момент О’Брайън казва:
"Вече рушим начина на мислене, останал ни отпреди революцията. Разкъсахме връзката между деца и родители, между човек и човек, между мъж и жена."
Именно това унищожаване на връзките е и най-характерният белег на епохата, в която живеем днес. Днес либералната идеология, за разлика от предходните идеологии, не просто предписва на човека какво да прави или какво да не прави - а променя самия човек. Опитва се да променя човешката природа!
Всъщност, точно това е добре изразено в едни други думи на О’Брайън, пак от същия диалог с арестувания Уинстън:
"Заповедта на диктатурите от миналото е била: 'Ти не ще!' Заповедта на тоталитарните режими е била: 'Ти ще!' Нашата заповед е: 'Ти си!'" 

 Други статии от този авторКоментари