СМЕСЕН MAGAZINE
„Ако окупират България, да стоиме ли или да напуснеме? И тоя въпрос седи… някои ще ходят във Влашко, други в Цариград, трети ще остават… Какво ще правя аз още не съм решил, че нямал съм и доста време да помисля. Ще гледаме и ще видим. Ако Отечеството пропадне, какво има ако и някоя българска мушица си намери гроба в същата яма и по същото време?”
Стефан Стамболов: И за опашката на дявола ще се хвана, ако трябва, но ще изтегля България

Лентата | 12/02/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Стефан Николов Стамболов е бележит български държавник, революционер, журналист и поет. Апостол на Вътрешна революционна организация през 1875 и 1876 г.

Стамболов е най-дълго управлявалият български премиер  след Станко Тодоров и Тодор Живков. Критикуван заради диктаторските си методи, той е сред основоположниците на икономическия и културния подем на България в десетилетията до Балканските войни.

Днес се навършват 164 години от рождението на т. нар. от съвременниците си „българския бисмарк” – Стефан Стамболов. По случая сме ви приготвили забележими негови цитати.

„Ако не е вярно, че руското правителство, или руский автократ не желае да види Отечеството ни самостоятелно и голямо, защо бидоха повикани назад руските офицери, когато ний стояхме през една война с Турция или със Сърбия?”

„България не се нуждае от такъво Руско приятелство! Отивам и по-надалеч: Подобно “приятелство” на официална Русия е вредително за нас.”

„Не е ли по-добре за наший народ, не е ли по-разумно за нашата политика, не е ли по-достойно за Княза, правителството и народа, да си гледаме работата без да се унижаваме през когото и да е, без да признаваме, че един български въпрос съществува, без да чакаме помощ за нашите народни стремления от там, гдето помощта си много скъпо продават?”

„От официална гледна точка на руското правителство, ний бяхме длъжни да изплатим освобождението си с независимостта си.”

„… признавам, че България дължи своето политическо въздигане на жертвите на братский нам руски симпатичен народ. Тези чувства са силни у нас Българите, и както нас ще ги пазят и синовете ни; но те нямат нищо общо с чувствата ни към руското правителство, върху което добродушний руски народ няма ни най-малко влияние. Вие, г. Стоилов, експлоатирате тези ни чувства към руский народ за в полза на вашите комбинации с руското правителство!”

„Русия от благодарност на своята верна и храбра съюзница Румъния й отсече Бесарабия, като я награди с едно парче наша земя, Добруджа!”

„Ако окупират България, да стоиме ли или да напуснеме? И тоя въпрос седи… някои ще ходят във Влашко, други в Цариград, трети ще остават… Какво ще правя аз още не съм решил, че нямал съм и доста време да помисля. Ще гледаме и ще видим. Ако Отечеството пропадне, какво има ако и някоя българска мушица си намери гроба в същата яма и по същото време?”

„И тоя Димитровден бехме живи и честити да посрещниме и прекараме честито. Добре е такива светли народни празници да ги минуваш в Отечеството си, а особено под бащината си керемида. Весело ти е и е приятно. Димитров ден. Ще ли го срещнем и догодина в бащината си земя. О, Боже, ако България ще пропадне завинаги, ако московецът дойде да я пороби и поруси, земни ми живота, а не ма оставяй да доживея да видя с очите си позора и смъртта на моето мило и драго Отечество…”

„И за опашката на дявола ще се хвана, ако трябва, но ще изтегля България!”

„Малките свои честолюбия и разлики на мнения да оставиме настрана и да пожертваме пред олтара на Отечеството си!”

"Ако трябва да умрем, всички ще умрем под развалините на България!"

"Предателите на Отечеството не заслужават милост."

"Не трябва да се освобождава никой народ; народите трябва да се освободят сами или да загинат." 

  Други статии от този авторКоментари