Кое е това момче?

Кое е това момче?
14-02-2018г.
115
Лентата

Бихте ли си купили гримове, които 10-годишно момче Ви показва как да ползвате в Инстаграм? Ако говорим за Джак Бенет, известен в Инстаграм като @makeuupbyjack, тогава отговорът ще е звучно „да“.
Откакто убедил майка си да си направи профил миналия май, младият господин Бенет, който живее в Бъркшайър, Англия, е натрупал 331 хиляди последователи и е привлякъл вниманието на козметични компании като MAC и NYX, които му предлагат своите продукти. Той е последното доказателство за сеизмичната промяна в козметичната индустрия, тази, която изстреля влиятелните лица от социалните мрежи на върха в йерархията.
Свежото е в това, че те са с най-различни форми, размери, възраст и напоследък пол. „Момчетата по красота на Инстаграм“, както ги нарича списание Marie Claire, създадоха една ниша и спечелиха милиони последователи. Имената им са Патрик Симондак (@PatrickStarrr), Джефри Стар (@jeffreestar) и Мани Гутиерез (@MannyMua733). Тяхната естетика е нещо напълно ново – нито олд скул рокерски грим, нито стила на драг куин.


10-годишният Джак Бенет, който създаде акаунта си в Инстаграм миналия май

„Когато си създадох профила преди шест години, тогава съществуваше единствено очна линия за мъже“, казва Патрик Симондак, известен като PatrickStarrr. „Това беше вдъхновено от стила на групата Fall Out Boy и не беше готино. Нямаше и намек за слагане на изкуствени мигли. Аз исках да се чувствам красив без да бъда драг куин.“
Това не било лесно. Господин Starrr, който вече е на 27, тогава живеел в Орландо, Флорида и работел в магазин за козметика на MAC в мола. Спомня си, че семейните хора го гледали странно при щандовете за храна. „Носех шал на главата си и имах грим“, казва той. „Аз съм филипинец с тъмна кожа и с по-големи размери. Чувствах се като клоун, но в работата ми беше комфортно. Това беше много, много сигурно място за мен.“
Комфорт намерил и в социалните мрежи, където се запознал с други млади мъже, които обичат грима. С популяризирането на профила и развитието на кариерата му (той има 3,6 милиона последователи), Starrr осъзнал силата, която има, за да повлияе едно голямо движение.

„Когато публикуваш видео в YouTube или Инстаграм това напомня на драг състезанието на Ру Пол, в което виждаш през какви трудности минават участниците. Видеата помагат на зрителите да видят, че сме просто хора.“ Той се замисля и през смях казва: „А това е просто разкрасяване, забавно е. Патрик е като ходеща дъга.“
Мъже като господин Starrr са повлияли на едно ново поколение от момчета, които си слагат грим и пишат за това в социалните мрежи. Според екипа за данни на Инстаграм, от началото на годината има увеличение с 20% в споменаването на думата „грим“ от профили на мъже.

{BANNER_ID-3}

Само за няколко години тези мъже добиха влияние в индустрията. Козметични марки като Milk Makeup създадоха продукти за „безполова красота“. Компанията за козметична грижа за кожата, Glow Recipe, провежда уроци по поставяне на маска за лице за момчета, а в парфюмерийната индустрия се разрастват компаниите с унисекс аромати.
В случая на господин Starrr работникът вече е сътрудник. През декември той пусна на пазара своя колекция продукти съвместно с MAC и това беше началото на целогодишно сътрудничество за 5 колекции. Колекцията е втората по големина след тази на Риана.
А момчетата, които се интересуват от това са все по-малки и по-малки. Джак Бенет е един от най-младите и за него профилът му е начин да „се наслаждава на артистичната страна на грима“. Джейк Уордън от Колорадо е на 15 и има 2,1 милиона последователи в Инстаграм. Компания MAC му е платила, за да включи фон дьо тена им във видеото си. Алън Макияс има 473 хиляди последователи и е на 19 години. Любимата си визия той нарича „момчешки чар, което е за момчета, но все пак хубави момчета“.
„Основа, коректор, спирала, гланц и готово“, казва той.
Вероятно те всички искат да постигнат успеха на Джеймс Чарлс, 18-годишен с 2,5 милиона последователи, който подписа договор с компания CoverGirl като първия мъжки посланик на марката.


Уордън записва урок по гримиране за профила си в Инстаграм (@jakewarden)

Разбира се, възрастта на тези момчета повдига много въпроси. Някои от тях имат последователи сред известни звезди като Шей Мичъл, Ансел Елгорт и Мегън Трейнър. Карли Карделино, козметичен директор на сайта Cosmopolitan.com казва, че това, което привлича хората към тях е тяхното умение.
„Ако си невероятен в гримирането, няма значение на колко си години или с какъв пол се идентифицираш“, казва тя. „Ако си млад, вече приемаш какъв си и си изключително талантлив, тези неща ще те накарат да изпъкнеш още повече“.
Въпреки че тези млади представители са най-различни типажи, те си приличат по това, че приемат гримирането за даденост. „Не мислех за половата идентичност, за това какво трябва да правиш с живота си, нито за нещата, с които се асоциираш“, казва господин Уордън за началото, когато е почнал да публикува видеа. „Считам, че независимо от пола, всеки е свободен да прави, каквото иска“.
Въпреки че мъжете с грим в обкръжението на Уордън не са били норма, той не е бил отхвърлен. Семейството и приятелите му го подкрепят. „Първите момчета, които направиха това в социалните мрежи понесоха част от омразата и негативността вместо нас“, казва той.
А начинът, по който мъжете изоставят стереотипите за мъжка красота бавно се променя. Коузи Фрийдман, основател на фризьорския салон Cozy’s Cut for Kids в Манхатън, вижда промяна в нагласите.
„Вече има майки от поколението на милениалите, които са израснали във време, в което идеята за пола е променлива. Милениалите държат да вдъхват кураж на децата си.“ Фрийдман например е видяла, че вече се търсят различни дължини прически за момчета. Не е нещо необичайно едно момченце да извади Айфона си и да ми покаже каква прическа иска да му направя“, казва тя и добавя, че най-малките, които правят това са на 6. „Вече имат много модели за подражание“.
Матю Тейлър, който е на 16 и има 180 хиляди последователи, вярва, че нормите за мъжка красота ще продължават да се изменят, независимо от сексуалната ориентация. „Вярвам, че някой ден момчетата ще могат да правят, каквото решат и няма да бъдат осъждани за това“, казва той.
За Кевин Нин обаче, известен като Безупречният Кевин (Flawless Kevin) в Инстаграм и YouTube, да си слагаш грим и да правиш снимки е само част от посланието. Господин Нин в момента учи в университета Ботел във Вашингтон, където следва двойна специалност по медийни комуникации и социален пол, жени и науки за сексуалността. Въпреки че е започнал да си слага грим още като тийнейджър и да качва в YouTube преди пет години той казва, че е разбрал как представеното в медиите може да влияе на възприемането на пола и идентичността.
„Да, важно е да забавляваш“, казва той. „Но докато го правиш, защо едновременно не ги научиш на нещо?“

***
Източник: www.nytimes.com

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.