Отец Силвестър с призив към всички християни

Отец Силвестър с призив към всички християни
21-02-2018г.
109
Гост-автор

Отец Силвестър Янакиев, Фейсбук:

Покрай другите проблеми, които от началото на тази година притиснаха българския народ и принудиха Българската православна църква активно да защити правата на православните християни, забравихме да обърнем внимание и на една друга зараза, която от няколко години набира скорост в Сливенско и Ямболско. 

Светата ни православна вяра категорично се противопоставя на опитите за възстановяване на кукерството и кукерската традиция. Разбира се, всеки има право да прави каквото намери за добре, но апелът ми е отново към православните християни, защото те са избрали да бъдат синове и дъщери на нашия Господ Иисус Христос и да го следват достойно. Тази тяхна принадлежност ги задължава да не се допират до учения, практики и действия, които произхождат от противника на нашата вяра - дявола. 
Произходът на кукерството датира още отпреди 2000 години. То е остатък от религиозна субкултура, която не съществува повече от 1500 години и е изкоренена от християнството. 

Сведения черпим от житието на Свети Дасий Доростолски (Силистренски). Той е бил убит от езичниците на 20 ноември 292 година, защото отказва да участва в празникът на Кронос. 
Тридесет дни преди празника бил избиран и карнавален "цар на крониите" - красив юноша от войската, когото обличали в царски одежди и който имал пълната свобода да извършва каквото си поиска в продължение на няколко седмици, да бие, убива и изтезава хора, включително и да притежава, която си пожелае от жените в града, където бил избиран. След края на този срок царят на крониите бил принасян в жертва на Кронос. Пълната свобода на избраника е била осигурявана от войници, маскирани с тежки, огромни маски, козина и звънци, въоръжени, държащи в ръце големи тояги. Обърнете внимание, че това описание напълно съвпада с днешните кукери!

Думите на свети Дасий пред съда били категорични: "Аз изповядвам, че съм християнин, както много пъти изповядвах, и не се покорявам на никого, освен на единия безгрешен и вечен Бог - Отец, Син и Свети Дух в трите имена и начала, но в една същност."

Една трета от целия текст на житието проследява езическия ритуал, посветен на Кронос и провеждан ежегодно в една войнишка среда като Дуросторум. И това не е случайно, а преднамерено внушение на автора, насочено към съвременниците му, които през V-VI в. още били подвластни на езическата обредност. Тази традиция явно е била толкова силна, та е достигнала до днес в българските земи под формата на кукерски игри. 

Не е полезно за православните християни да участват в такива празници! Това уврежда вярата им. Нарушава отношенията им с Бога. Вкарва ги в грях, равносилен на отстъпничество от вярата...
Помислете добре и не приемайте това зло!

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.