БСП напусна залата след речта на Нинова срещу ГЕРБ и "Цветановщината"

БСП напусна залата след речта на Нинова срещу ГЕРБ и
21-02-2018г.
30
Лентата

БСП напусна залата след парламентарната реч на лидера на БСП Корнелия Нинова срещу ГЕРБ и "Цветановщината" и в защита на демокрацията. Това стана по време на дебатите за оставката на Валери Жаблянов, съобщава "Епицентър".

Ако бъде гласувана тази оставка, БСП ще сезира Конституционния съд и европейските институции.

"Съжалявам, че днес ставате свидетели на това", обърна се лидерът на БСП Корнелия Нинова от трибуната на НС към българските граждани. "Българската политическа класа е незряла да оцени историята си и да отговори на реалните ви проблеми. Съжалявам. че управляващите дадоха този тон и ви причиниха днес това", заяви Корнелия Нинова.

Тя заяви, че правилникът на Народното събрание  изчерпателно е определил при какви случаи може да бъде прекратен мандата на зам.председателя на  пармалента и ги изброи.

Искането за предсрочно прекратяване на мандата на Жаблянов е незаконно, посочи тя. Тя се спря на мотивите един по един.

 {BANNER_ID-3}

Нинова обвини управляващите в двойни стандарти. "Бягате от реалните проблеми зад този разговор за миналото", посочи тя.

"Това е елементарно отмъщение за оставката на Главчев", допълни лидерът на БСП. "Това е моделът Цветановщина", посочи Корнелия Нинова, и допълни, че заради този модел сме осъждани 7 пъти в Страсбург.

"Ако днес гласувате оставката на Валери Жаблянов, отивате на Конституционен съд, ще сезираме и европейските институции", заяви лидерът на БСП.

Така, по думите й, цяла Европа щяла да види, че зад заглавието "Граждани за европейско развитие на България" стои диктатура.

"Това е отмъщение за свалянето на Димитър Главчев", констатира още Корнелия Нинова по адрес на твърдението, че именно предишният председател на Народното събрание е бил инициаторът на подписката за оставката на Жаблянов.

Нинова обвини ГЕРБ в двойни стандарти и даде за пример двустранния договор за Македония, срещу който бил Жаблянов и се ползва като един от аргументите за оставката му, докато оставка не се иска на депутата от мнозинството Георги Марков, който открито се противопостави на Истанбулската конвенция. "Това също е международен договор", припомни соцлидерката.

След изказването на Корнелия Нинова, БСП напуснаха залата и заявиха, че ще се върнат само за гласуването на оставката на Валери Жаблянов.

***
Източник: glasove.com

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.