Актуално
Ирини Зикидис: Здравейте, Terminal 3. С интерес изчетох статията Ви "Сирия е новата Сребреница". Казвам "с интерес", защото Вие никога не спирате да ме изумявате с неизвестни никому географски понятия и факти от политическия живот.
Ах, тези клети бунтовници...

Гост-автор | 21/02/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Ирини Зикидис, Фейсбук:

Здравейте, Terminal 3. С интерес изчетох статията Ви "Сирия е новата Сребреница". Казвам "с интерес", защото Вие никога не спирате да ме изумявате с неизвестни никому географски понятия и факти от политическия живот.

1. След като миналата година писахте за несъществуващия град "Гута", днес Вие отново покорихте географията, като създадохте понятието "южна Гута". Нека Ви обясня - Гута не е град, а област. В Сирия съществуват две области с това име - източна Гута, разположена на изток от Дамаск (там, където се развиват действията в момента) и западна Гута, разположена съответно на запад от сирийската столица. Област с името южна Гута не съществува.

2. Миналата година Вие заявихте, че в Алепо няма ислямистки терористи, а само звездочели борци за демокрация, докато в същото време световните медии гърмяха с новината, че Стефан де Мистура лично се е ангажирал да изведе бойците на Джабхат ал-Нусра от града. Тази година бележите скромен напредък, като правилно отбелязвате, че районът се намира под контрола на Джейш ал-Ислам и това е похвално. Браво!

3. В тази връзка леко ме обърква фактът, че определяте като "бунтовници" и "опозиция" същите тези Джейш ал-Ислам, които са "окупирани" и "в засада" от сирийската армия. Човек остава с впечатлението, че Джейш ал-Ислам не са тежки салафити и джихадисти с тесни контакти с Ал Кайда, завзели незаконно сирийски територии, а н`екви клети сладурчета, подложени на сеч от лошия Асад.

4. Сега ще Ви издам една голяма тайна. Освен от салафитите от Джейш ал-Ислам, източна Гута е контролирана също така от Ахрар ал-Шам, Файлак Рахман и не на последно място от Хаят Тахрир ал-Шам (бивши Джебхат Фатах ал-Шам, бивши Джебхат ал-Нусра т.е. АЛ КАЙДА – онези дето бутнаха кулите в Ню Йорк, ако не помните) - все демократи от опозицията, както сами можете да се досетите. Демократ до демократа.

5. Вероятно за Вас ще бъде голяма изненада, ако Ви кажа, че точно поради тази причина източна Гута е един от последните бастиони на ислямистите в Сирия, които Вие манипулативно, но и доста некадърно представяте като защитници на окупираното от тях мирно население. Още по-голяма изненада ще бъде, ако Ви осведомя, че тези симпатяги години наред използват хората като жив щит. Само напомням, че на няколко пъти същите тези ислямисти поставяха хора в клетки, за да се защитят от сирийската армия.

6. Много се впечатлих и от проникновения и изключително дълбок анализ на геополитическата мотивация на въвлечените в сирийската криза страни. Значи, на Тръмп му е важно да спре Иран, на Ердоган - да смаже кюрдите, а само на Путин му е важна единствено и само "властта". Феноменално и разтърсващо.

7. Малко поплаках на задължителния лекар, присъстващ в повествованието. То, аслъ, закъде сме без поредния последен лекар в поредната последна болница, с поредния умиращ пациент (дете)?

8. И последно. Моля, слагайте името на носителя на експертиза, който пише тези титанични анализи. Не е хубаво така свенливо да се крие зад медията Ви. Нека влезе в достойна конкуренция с така добре познатите ни експерти, кореспондентки и журналисти. Други статии от този авторКоментари