България е последна в ЕС по борба с корупцията

България е последна в ЕС по борба с корупцията
22-02-2018г.
39
Лентата

България не успява да навакса темпа в борбата с корупцията в сравнение с държавите, които са се присъединили към Европейския съюз през 2004 и 2007 г., сочи анализ на "Прозрачност без граници".

България заема 71-во място в световната класация с индекс за възприятие на корупцията с 43 пункта през 2017 г. Страната ни показва слабо подобрение - за сравнение, през 2016 г. страната ни беше на 75-о място в световната класация. България показва и повишение на индекса с 2 пункта.

Въпреки слабото подобрение обаче България продължава да заема последното място сред държавите членки на Европейския съюз. 

От организацията посочват, че стойностите на индекса под 50 пункта са показател за системен проблем с корупцията, като подчертават, че повишението в индекса на България с два пункта е в рамките на статистическата грешка и не е значима, защото подобни движения са отбелязвани и по-рано, без това да промени тенденцията на застой. 

 {BANNER_ID-3}

Индексът на България е близък до средната стойност на останалите страни от Балканите - 42,27.

В сравнение с държавите от Централна и Източна Европа, които се присъединиха към ЕС през 2004 и 2007 г., България все още не успява да навакса темпа на повишаване, който поддържат по-голяма част от държави в тази група, като например Чехия, Естония, Латвия и Литва, става ясно от анализа.

Сравнението със страните от Югоизточна Европа през последните шест години показва, че при по-голяма част от държавите се констатира бавно, в някои случаи едва забележимо повишаване на индексите.
Изключение от тази тенденция бележат индексите на три държави: Турция (-9), Македония (-8) и Босна и Херцеговина (-4). Драстичният спад в индекса на Турция се дължи на влошените оценки относно политическия риск, стабилността при функциониране на институциите, спазването на правовия ред и човешките права. Основните фактори, които стоят в основата на негативната тенденция при Македония през последните шест години, са политическата нестабилност, кризата във функционирането на институциите и неефективно функциониращата икономика на страната, обяснява организацията.

Анализът на "Прозрачност без граници" сочи, че липсва съществен напредък в борбата с корупцията у нас, а на фона на положителното развитие на редица държави членки у нас се откроява тенденция на сериозно изоставане. 

"Сравнителните резултати от изследването за България подчертават необходимостта от промяна в политиката за противодействие на корупцията, като в тази връзка трябва да бъде проявен ясен ангажимент за ефективно функциониране на институциите, които играят основна роля в тази област, включително и на новия антикорупционен орган. Дали подобрението от 2 пункта ще се превърне в устойчив тренд ще зависи от резултатите в две основни направления в краткосрочен план: ефективността на реализация на електронното управление в процеса на взаимодействие „администрация-граждани-бизнес“; ефективността на работа на новия антикорупционен орган в страната. За да бъде необратим процесът, в дългосрочен план трябва да бъде категорично преодолян проблемът с политическата корупция", посочват от "Прозрачност без граници".

На първо място в класацията на международната организация е Нова Зеландия. Следват Дания, Финландия, Норвегия, Швейцария и Сингапур. 

САЩ заемат 16-о място наред с Австрия и Белгия. 

Румъния е на 59-о място, като на същата позиция са още Гърция и Йордания. В сравнение с предходната година индексът на Румъния отбелязва застой, сочи анализът на "Прозрачност без граници". Според организацията това се дължи на изчерпване на потенциала на специализираната антикорупционна структура, както и на опитите чрез законодателни промени да се поставя „чадър“ върху политическата корупция.

Наравно с България са поставени ЮАР и Вануату. С малко по-добри резултати от страната ни са Оман, Ямайка и Беларус - всички на 68-о място, и Унгария и Сенегал - на 66-о място. 

Русия се намира на 135-о място в световната класация. Украйна е на няколко места над нея - на 130-о място. 

В дъното на световната класация са Сомалия (с индекс 9), Южен Судан (с индекс 12), Сирия (с индекс 14) и Афганистан (с индекс 15). 

Първо място в европейската класация заема Дания, следвана от Финландия и Швеция. Оценките на тези страни
свидетелстват за ефективно прилагани правила, регулиращи поведението на политиците и на държавните служители, както и за наличието на стабилни системи, осигуряващи прозрачност и отчетност при функционирането на институциите, сочи анализът. 

"Прозрачност без граници" прави и извода, че въпреки мерките за борба с корупция по целия свят по-голямата част от държавите бележат изключително слаб напредък. Повече от две трети от държавите имат резултат под 50 точки, като средната стойност в глобален мащаб е 43 точки.

Анализът на резултатите от изследването за 2017 година налага извода, че държавите с най-слаба защита на свободата на пресата и на неправителствения сектор се намират в дъното на световната класация.

***
Източник: offnews.bg

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.