Меркел е сам-самичка в Европа

Меркел е сам-самичка в Европа
25-02-2018г.
31
Лентата

Канцлерката на Германия се опитва да разпредели последиците от погрешната си бежанска политика върху всички страни-членки на Евросъюза, които обаче се съпротивляват.

Ако спорът се изостри, това в крайна сметка ще направи Европа по-слаба.

Много неща са се променили от времето на Ото фон Бисмарк.

Едно нещо обаче е същото, и то е говоренето от името на Европа.

Райхсканцлерът съвсем точно беше отбелязал: ”Забелязал съм, че името „Европа” е винаги в устите на онези политици, които искат от другите сили нещо, което не се осмеляват да поискат от свое име.”

Отнесено към настоящето това означава: Канцлерката Меркел се надява да разпредели на раменете на Европа последиците от погрешната си бежанска политика, като с мрачен тон призовава за европейска солидарност.

Но опърничавите не се трогват.

{BANNER_ID-3}

Сега Меркел заплашва с намаляване на финансирането и с това още повече увеличава пропастта, която е разделила Европейския съюз.  Ако изобщо може да се говори за разделителна линия по бежанския въпрос.

Ако Федералното правителство е честно към себе си, то трябва да признае: Почти няма страна в Европа, която някога е намирала за разумна немската бежанска политика.

Можем да кажем дори, че по бежанския въпрос Меркел винаги е била сам-сама. И това не се е променило до този момент.

Тази седмица Франция затегна закона за мигрантите по начин, който може да се разбира като отговор на Германското законодателство.

Що се отнася до европейската солидарност, дори най-смелите привърженици на Меркел, стискайки зъби отбелязват, че затварянето на Балканския маршрут е било акт на солидарност.

Затваряне, което намали бежанския поток и спести на Германия последващи проблеми.

В този смисъл Будапеща постъпи не по-малко солидарно от Берлин.

ЕВРОПА СЕ НУЖДАЕ СПЕШНО ОТ НОВИ ОБЩИ ЗАКОНИ ЗА МИГРАЦИЯТА

Накратко казано: Който продължава да настоява на старите опорни точки относно бежанската политика, увеличава разделението в Европа и отслабва Европейския съюз.

Би било много по-разумно този въпрос да се върне на дневен ред с мотото: "Ние сме единни в разбирането, че не сме единни." 

Европа се нуждае спешно от нови общи закони за миграцията.

Решението да се предостави правна закрила на всеки индивид извън ЕС първоначално беше приветствано като благородно дело. Впоследствие – от 2015 година насам- се оказа, че това е покана за масово нахлуване на мигранти.

Европейските лидери трябва да направят за Европа и нейния суверенитет много, като поправят грешките си.

***
Автор: Жак Шустер
Източник:  www.welt.de
По публикацията работи: Нели Петрова

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.