Михаил Горбачов: Демокрацията, свободата и културата са главното за интелигенцията

Михаил Горбачов: Демокрацията, свободата и културата са главното за интелигенцията
02-03-2018г.
62
Лентата

Днес се навършват 87 години от рождението на Михаил Горбачов - първият и последен президент на СССР.

Политиката му довежда до края на Студената война, до мирното оттегляне на КПСС от властта и разпадане на Съветския съюз.

Представяме ви цитати от книгата на Горбачов - “Новата Русия”.

“Тъжно е, че перестройката беше прекъсната по средата на пътя, по-точно даже в самото начало. И още тогава имах усещането, че наследството на тоталитаризма в традициите, в ума и нравите е извънредно дълбоко, влязло едва ли не във всички пори на обществения организъм. Оттук дойде и тревогата, която не ме напускаше в онези дни, а и вече двайсет и няколко години не минава.”

{BANNER_ID-3}

“Руската власт не бива да се залъгва с надежди за консерватизма като едва ли не панацея за нашите проблеми, да се приспива с вярата, че заради спокойствието и реда хората ще се съгласят с перспективата на застоя.”

“Убеден съм, че демокрацията не бива да бъде налагана с танкове и превантивни удари. Тя трябва да израства от еволюцията на всяка страна и народ, но за нея може да се създадат по-благоприятни предпоставки, главната от които е преодоляването на нищетата.”

“Има неща, по-важни от идеологиите. Това са законът и справедливостта.”

“Демокрация, която не решава проблемите с бедността, води дотам, че хората започват да залагат на политици от авторитарен тип.”

“Демокрацията, свободата и културата са главното за интелигенцията, тя трябва да умее да ги защити.”

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.