Българите, силен и непреклонен народ

Българите, силен и непреклонен народ
03-03-2018г.
113
Лентата

Днес отбелязваме 140 години от Освобождението на България от османско владичество!

По случая сме подготвили запомнящи се цитати на известни личности, напомнящи величието на българския народ!

"Какъв славен народ биха били българите, ако получат независимост! Този народ е весел, жизнен, войнствен и красив." Егор Петрович Южаков (1859)

"Древните българи бяха онзи народ, който покрай викингите допринесе най-много за организиране и оформяна на цивилизацията на цяла Източна Европа." Геза Фехер

"Българите, силен и непреклонен народ, който никога не се е страхувал от смъртта. Те са доброжелателни към своите приятели и зли към враговете си, безкрайно гостоприемни и обичат да живеят в мир и сговор със съседите си." Степано Кювер и Хугас Инджеджиян  (XVII век)

{BANNER_ID-3}

"Изобщо у българите е очевидна силната страст към знанието, което те и натрупват. Постоянство в стремежите-това качество като че ли им е вродено." О. М. Лернер (1873)

Това е народът, който преди тебе имаше всичко, които е пожелавал; народ, у който този е придобивал титли, който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля, у който бойното поле прославя рода, понеже у тях се смята без колебание за по-благороден оня, чието оръжие е било повече окървавено в сражение." Магнус Феликс Енодий

"Този неукротим и патриотичен народ не може да бъде заробен за още дълго време, той, подобно на швейцарския народ, от самата природа е създаден, да бъде свободен." Алфонс дьо Ламартин (френски поет и историк)

"Нима не е чудо смелостта на въстаналите срещу Империята (Османската) завладени български хора?" Ханс-Кристиан Андерсен

"Българският народ е достоен да бъде почитан и хвален. Той е гостоприемен и милостив, много е усърден към светата църква, обича красотата на Божиите храмове и е толкова ревностен към светите места — към Светата гора Атонска и към светия град Ерусалим, че превъзхожда всички останали християни — гърци, сирийци, грузинци, сърби, влaси, молдавци и дори русите." Партений, монах (1839)

"На оня свят,  в рая,  красотата на жените надминава дори красотата на българката." Адалолоддин Балхи, персийки поет (XIIв.)

"Българите са снажни, красиви. Дотогава не бях виждал такива хора." Лев Толстой (руски писател)

{BANNER_ID-4}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.