Актуално
"Нали сме се разбрали нещо? Шоколада... само го миришем". Малка е вероятността да не сте видели или да не сте чули за рекламата, в която гимнастичките представят продукт на "Национална лотария". Тя вече предизвика реакции заради това, че момичетата рекламират хазартни игри, като последва сигнал от Националната мрежа за децата.
Парите не миришат: как спортни федерации взимат и от тотото, и от конкурента му

Гост-автор | 12/03/2018

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

"Нали сме се разбрали нещо? Шоколада... само го миришем".

Малка е вероятността да не сте видели или да не сте чули за рекламата, в която гимнастичките представят продукт на "Национална лотария". Тя вече предизвика реакции заради това, че момичетата рекламират хазартни игри, като последва сигнал от Националната мрежа за децата.

Всъщност около нея има и друг казус. Той поставя въпроса редно ли е българският спорт, който се финансира до голяма степен от Българския спортен тотализатор (БСТ), да рекламира продукти на преките конкуренти на тотото.

В картината освен художествената гимнастика се включи и друг водещ и популярен спорт - волейболът.

"Национална лотария" стана ключов партньор на Българската федерация по волейбол (БФВ) за домакинството на световното първенство за мъже с рекорден договор за 600 хил. лева.

Парите не миришат

Българският спортен тотализатор е държавно предприятие под ръководството на Министерството на младежта и спорта (ММС). Негова основна роля е да набавя средства за българския спорт, като за целта отделя 18% от приходите си. Годишно той осигурява между 25 и 30 млн. лева, или около 35-40% от бюджета на министерството на спорта, които впоследствие се разпределят между спортните федерации, а оттам стигат и до спортните клубове.

Управителят на Българския спортен тотализатор Дамян Дамянов току-що е наградил треньорът на ансамбъла Весела Димитрова с 50 000 лева в "Нощта на шампионите"

Засилването на влиянието на конкурентите в лотарийните игри в последните няколко години поставя тотото в силно затруднено положение. Това ясно личи от резкия спад в приходите на дружеството - през 2016 г. те са намалели с над 27 млн. лв. спрямо 2014 г., показват финансовите отчети, публикувани в Търговския регистър. Това директно се отразява и върху парите, осигурени за министерството на спорта - при 29.4 млн. лв. през 2014 г. две години по-късно сумата се свива с близо 5 млн. лв. Управителят на тотализатора Дамян Дамянов каза пред "Дневник", че за 2017 г. резултатите на тотото са сходни с тези от 2016 г.

Той вижда проблем в това спортистите и федерациите да рекламират конкурентите. "Приходите намаляха. Разбира се, че е неприятно и мисля, че не е редно, но ние няма какво да направим. Особено това, което се случи с гимнастичките, които се появиха в рекламата пет дни след като ги наградихме", заяви Дамянов.

Думите му бяха насочени към годишната церемония "Нощта на шампионите", с която тотото и Министерството на спорта отличават и награждават най-добрите спортисти с допълнителни премии. Тази година ансамбълът по художествена гимнастика спечели приза за отбор на годината, а Весела Димитрова беше наградена за най-добър треньор, като и двете категории носят бонус от по 50 хил. лева от тотото.

Според Дамянов въпросът е морален и би трябвало да се реши законодателно от държавата. 

"Нашата задача е да подкрепяме спорта. Всеки понеделник 18% от приходите от двата тиража от предходната седмица ги превеждаме на спортното министерство. Вярно е, че сме създадени за това, но българският пазар е много малък и ще става все по-трудно. Виждаме, че спортът има нужда от средства."

Той добави, че съществува изискване в своите състезания спортовете да рекламират тотото. Тотализаторът има и голямо желание да използва известни спортисти за реклама, но не може да си го позволи.

Въпрос на гледна точка

Получава се така, че спортни федерации взимат едновременно пари и от тотото, и от негов пряк конкурент, чиито продукти рекламират. В казуса обаче има и друга гледна точка - тази на федерациите, които са притиснати да търсят средства. А компаниите, които са склонни да дават, са малко и все по-често от хазартния сектор.

Волейболът и художествената гимнастика са сред най-успешните и привлекателни спортове в България, а в последните години двете федерации често получават похвали от министъра на спорта Красен Кралев за работата си."Спортът не може да живее само на гърба на държавата. Ние правим всичко по силите си, за да си намираме партньори. Волейболната федерация е една от малкото, която си набавя голяма част от средствата в бюджета чрез партньорства", каза вицепрезидентът по маркетинговите въпроси в БФВ Любомир Ганев пред "Дневник".

Той посочва, че в случая с "Национална лотария" конфликт на интереси няма. "Ние винаги рекламираме тотото, Министерството на спорта и всички държавни институции, които ни помагат. Така ще бъде и на световното първенство за мъже, на което сме домакини."

Именно предстоящото домакинство на световното е в основата на договора с "Национална лотария".

"Държавата отпусна 5 млн. долара за таксата за домакинството, но каза, че натам трябва да се оправяме сами. А има много разходи - за настаняване на 12 отбора, транспорт, организация, които са над 1.5 млн. лева, даже 2 милиона. Министерството ни каза: "Не може да поемем и това, и онова", обясни Ганев. Така по думите му през септември ще се рекламират както тотото, така и "Националната лотария".

Вицепрезидентът на волейболната федерация изтъкна, че непрекъснато търси партньори и е готов да почука на всяка врата. Задачата е усложнена от това, че международната федерация има договори с компании от отделни сектори и е оставила на БФВ възможност да си намира партньори за световното в няколко категории, като например финансови институции, автопроизводители и др. В миналите години спонсор на БФВ беше "Ефбет", но сега договор е невъзможен, защото международната федерация има за партньор компания за спортни залагания и тази категория е сред блокираните, обясни Ганев.

Той каза, че три месеца е водил преговори с "Национална лотария". И уточни: "Лично съм информирал министъра за това."

От думите му се разбра, че Кралев приел ситуацията заради високата сума на договора, макар да заявил, че "това не е хубаво".

"Дневник" изпрати въпроси по темата до министерството и до федерацията по художествена гимнастика (БФХГ), но отговор до момента няма. Остава неизвестно дали БФХГ има договор с "Национална лотария", или ангажиментът на гимнастичките и председателя на федерацията Илиана Раева е бил само за участие в рекламния клип.

Какво предстои

"Нашата работа като федерация е да се стремим да осигурим възможно най-добрите условия за състезателите. Искаме те да имат възможност да пътуват в бизнес класа или поне по-високите да са там, за да не се измъчват на тесни седалки при 10-часови полети. Ако им купим с държавни пари билети за бизнес класа, хората ще ни разкъсат. И ще бъдат прави. Но ако сами си изкараме парите, никой нищо не може да ни каже. Бюджетът на италианската волейболна федерация е сравним с този на цялото министерство на спорта в България, но само 5% от сумата там идва от държавата. Това е нашата цел. Това е пътят за възраждане на спорта. Не може да се чака само на държавата", продължи Ганев.

По думите му голямата цел тази година е световното първенство да бъде успешно и да остави наследство, за да се развива волейболът.

А докато федерациите лавират в търсенето на средства, предизвикателствата пред тотото остават. Дамянов каза, че тотализаторът е изпитал затруднения в миналите няколко години и му е било необходимо време да се преструктурира и пригоди към променения пазар и засилената конкуренция. "Минахме към външни контрагенти, 250 пункта вече са част от външна мрежа, защото не ни излиза сметката и фонд работна заплата тежи", посочи той.

Все пак очакванията му са за 2018 г. да има ръст в приходите от около 5% до към 157 млн. лева.

От друга страна, Кралев често прокламира, че новият закон за спорта, който се очаква да бъде приет, ще отвори вратите за повече инвестиции от компаниите. Така остава отворен въпросът дали бизнесът ще бъде привлечен реално на страната на спорта.

***
АВТОР: БОЖИДАР КЪРТУНОВ
Източник: www.dnevnik.bg Други статии от този авторКоментари